Shifter schakelt niet goed

Shifter schakelt niet goed.

Je shifter schakelt niet goed. Vooral bij oudere derailleur fietsen met duim schakelaars wil het wel eens voorkomen dat ze niet goed schakelen. Je zet de shifter in een andere versnelling maar de derailleur beweegt niet mee. Soms ligt dit aan de derailleur maar soms ook aan de shifter zelf. Wanneer je helemaal geen weerstand voelt bij het schakelen zal het probleem in de schakelaar zitten.

Shifter schakelt niet goed

Dit word veroorzaakt door vet in de shifter. Na een verloop van tijd wil dit vet wel eens hard worden waardoor hij niet alle tandwieltjes in de shifter goed pakt. Het binnenwerk blijft dan hangen. Je zou dit kunnen oplossen door de hele shifter uit elkaar te halen, schoon te maken en opnieuw in het vet te zetten. Helaas is de kans vrij groot dat je als leek je shifter nooit meer in elkaar krijgt. Daarnaast is het ook veel meer werk dan de oplossing die ik jullie ga uitleggen.

Oplossing

Bovenop de shifter zitten vaak 1 of 2 schroefjes zoals op de foto hieronder.

Shifter schakelt niet goed

Je kunt nu deze 2 schroefjes losdraaien. Haal de shifter niet uit elkaar maar laat alles gewoon netjes op zijn plek zitten. Via deze gaatjes in je versteller spuit je flink wat WD40 of ander dun smeermiddel naar binnen. Laat dit een tijdje weken (bij voorkeur een hele nacht) en herhaal dit nog een keer. Het dikke oude vet lost op en na een tijdje begin je weerstand te voelen. Maak tussendoor steeds even een proefritje en schakel even van de eerste naar de laatste versnelling en weer terug. Doe dit niet wanneer de fiets stil staat, dit is niet zo goed voor je ketting en geeft de shifter ook wat teveel weerstand.

Blijf dit proces herhalen totdat je fiets weer goed schakelt. Wanneer dit nog steeds niet werkt (de kans is erg klein, maar toch.) kun je de hele shifter nog vervangen. Vaak is dit te doen met een universele shifter.

 

Nu je toch aan het klussen bent is het misschien ook een goed idee om je derailleur versnellingen af te stellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.