Fietsketting inkorten – Uitgerekte fiets ketting

Fietsketting inkorten

In dit artikel leg ik je alles uit over fietsketting inkorten. Vaak kun je je ketting gewoon opspannen. Wanneer dit niet meer mogelijk is zul je je ketting moeten inkorten. Dit kun je doen door het verwijderen van 1 schakel met je kettingpons of kettingponstang.

Overigens is het vaak een beter idee om je ketting te vervangen wanneer hij zo ver uitgerekt is. Een nieuwe ketting kost je bij Budgetfietsonderdelen maar 2,25 en scheelt een hoop gedoe. Wil je toch graag je fietsketting inkorten? Geen probleem. Lees en bekijk hieronder hoe je dit gemakkelijk zelf kunt doen.

Wanneer we het hebben over 1 schakel hebben we het over 2 kleine schakels. Op de afbeelding hieronder kun je zien wat je precies moet weghalen om je ketting in te korten.

Fietsketting inkorten

Lees hieronder de uitleg, bekijk je liever een filmpje? Onder aan dit artikel staat een video over fietsketting inkorten.

 

Stap 1:

Zet je wiel helemaal naar voren. Dit kun je doen door je kettingspanners los te draaien of het wiel te laten zakken wanneer je geen spanners hebt. De ketting hangt nu als het goed is erg los.

Stap 2:

Zoek een schakel uit die je tussen de ketting uit wil halen. Welke schakel dit is maakt helemaal niets uit. Dit kan op iedere willekeurige plek in de ketting. Spuit wat WD40 of ander smeermiddel op de schakels die je in wil korten. Dit zorgt ervoor dat het pennetje gemakkelijker los gaat.

Stap 3:

Pak je kettingpons of kettingpons tang en draai het pennetje uit de dikke kant van de schakel. Zorg ervoor dat het pennetje nog een beetje vast blijft zitten in de schakel. Je draait hem er dus niet helemaal uit. De dunne kant kun je er gewoon helemaal uit draaien.

Stap 4:

Verbind nu de beide uiteinden weer aan elkaar, de dunne schakel zonder pennetje en de dikke schakel waar het pennetje nog uit steekt. Duw dit pennetje terug. Het liefst met een tang met platte bekken. Het pennetje moet nu vrij makkelijk weer terug in de ketting schuiven.

Stap 5:

Nu moet je ervoor zorgen dat het pennetje aan beide kanten van de schakel even ver uit steekt. Wanneer je een kettingpons tang gebruikt is dit direct al het geval. Als je hem met een tang terug in de ketting duwt niet. In dit geval kun je het pennetje een stukje verder duwen met je kettingpons, net zolang totdat het pennetje even ver uitsteekt aan beide kanten.

Stap 6:

Beweeg de schakel waar je mee bezig bent geweest een aantal keer omhoog en naar beneden en eventueel naar voor en naar achter totdat deze schakel net zo soepel loopt als de rest van de ketting.

Stap 7:

Je kunt nu nog even je ketting schoonmaken en goed smeren met een rijwiel of ketting olie.

Bekijk hieronder hoe je van je vreselijk verroeste ketting toch nog een aardig bruikbaar onderdeel kunt maken.

Klaar! Toch liever gewoon je ketting vervangen? Lees dat dit artikel: Fietsketting vervangen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.