Fiets stuurpen / stuur vervangen

Fiets stuurpen / stuur vervangen

Wil je je fiets stuurpen of stuur vervangen maar weet je niet precies hoe dit moet? Geen probleem. Wij leggen je uit hoe je dit gemakkelijk zelf kunt doen.

Hoe werkt het?

Een stuurpen van een stadsfiets word op zijn plaats gehouden door middel van een expander. Er zit een lange (inbus) bout boven in je stuur. Deze trekt de expander aan en klemt zo je stuur of stuurpen vast.

Deze expander zorgt ervoor dat je stuurpen goed vastgeklemd zit in de voorvork. Dit is uiteraard erg belangrijk want een stuur dat niet goed vast zit kan hele gevaarlijke situaties creëren.

Hieronder zie je hoe zo’n expander eruit kan zien:

Fiets stuurpen / stuur vervangen

Je fiets stuur vervangen

Om je stuur en stuurpen te vervangen hoef je in principe alleen de bout bovenin het stuur los te draaien. Bij nieuwe fietsen zal dit ook het geval zijn. Maar als je al een wat oudere fiets hebt zit de expander vaak goed vast in de voorvork. In dit geval draai je de bout een centimeter of 2 los, geef je een tik of de bout en zorg je er zo voor dat de expander naar beneden gaat. Nu zit je stuurpen los en kun je deze demonteren om vervolgens te werken aan je voorvork of je stuurpen te vervangen.

Kom je niet helemaal uit de uitleg? We hebben ook een video gemaakt waarin we precies laten zien hoe je je stuurpen vervangt en hoe het werkt.

Help, mijn stuurpen zit erg vast

Soms kan het ook zijn dat de boel dusdanig vast geroest zit dat je het niet zonder meer los kunt krijgen. In dit geval spuit je flink wat (kruip) olie tussen de stuurpen en de balhoofd moer in. Laat dit een tijdje weken. Ook kun je nog even wat olie spuiten in het gat bovenin de stuurpen. Dit loopt naar beneden naar de expander waardoor je deze later makkelijker naar beneden kunt tikken.

Geduld is erg belangrijk bij een vastzittende stuurpen. Spuit regelmatig in en zorg ervoor dat je hem steeds probeert te bewegen. Zet het wiel klem tussen je benen en probeer het stuur steeds verder te bewegen. Kijk hierbij wel uit dat je er niet zoveel kracht op zet dat je het wiel kapot maakt. 

Herhaal dit regelmatig. De eerste keer zal er misschien een centimeter speling in zitten maar hoe vaker je dit doet hoe meer ruimte er op het stuur komt te zitten. Lukt het nog steeds niet? Dan kun je proberen het balhoofd en de voorvork te verhitten. Wanneer je dit doet zet het metaal een stukje uit. Dit kan ruimte creëren en ervoor zorgen dat het stuur alsnog los komt. En blijf ook nu bij elk stukje beweging goed kruip olie spuiten. 

9 van de 10 keer gaat je stuurpen zonder enig probleem los. Heb je pech en is dit net die ene keer? Geduld is een schone zaak. De aanhouder wint.
Heb je nog vragen over het losmaken van je stuur of stuurpen? Laat het dan even weten in de reacties onder dit artikel.

 

Op zoek naar een nieuw stuur of andere fietsonderdelen? Hier kun je goedkope fietsonderdelen kopen.

6 reacties

 1. Ik heb per ongeluk de hele pin uit de stuurpen gedraaid waardoor (denk ik) de expander naar beneden is gevallen? Hoe krijg ik deze er nu weer uit?

   1. Hoi!

    Je kunt de stuurpen er uit halen en met de bout de expander eruit halen. Dus de lange bout er een klein stukje indraaien en hem eruit halen.

    Ook kun je de fiets op de kop houden. Dan zou hij eruit moeten vallen.|

    Je kunt eventueel ook het wiel en het spatbord demonteren. Je kunt er dan vanaf de onderkant bij. Je kunt hem dan weer omhoog of juist naar beneden duwen.

    Succes!

    1. Ik heb mijn stuurpen helemaal losgedraaid van mijn moederfiets. Ik wilde mijn stuur hoger zetten. Krijg hem niet meer vast. Wat kan ik doen?

     1. Hoi!

      Ik zou het stuur er uit halen en de fiets op de kop houden. Als dat niet lukt kun je eventueel nog het spatbord en voorwiel demonteren en de expander er van onder uit duwen.

      Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.