Welke band past op mijn fiets?

Welke band past op mijn fiets?

Welke band past op mijn fiets? Je hebt een lekke band of je buitenband is helemaal versleten. Nu wil je deze graag zelf gaan vervangen. Maar welke band past op welke velg?

De logica is vaak ver te zoeken en er worden veel verschillende maken gehanteerd. Dit zorgt voor flink wat verwarring. Maar geen paniek, wij gaan precies uitleggen hoe je kunt achterhalen welke fietsband je nodig hebt.

Huidige maat van je band bepalen

De maat van je band kun je altijd terugvinden op de buitenband. Wel is dit soms moeilijk te lezen. Het kan soms helpen om met een zaklamp de hele buitenband te controleren. Ergens op de band staat een rijtje maten vermeld. Dit is ook vaak wat zo verwarrend is. Er zijn meestal meerdere maten te vinden.

De maat waar je het beste naar kunt zoeken is de ETRTO maat. Deze bestaat uit 2 cijfers, een streepje en vervolgens 3 cijfers. Voorbeeld: 37-622. Deze maat is het meest overzichtelijk. De 2 cijfers voor het streepje staan voor de breedte van de band. In dit geval 37 millimeter. De andere 3 cijfers staan voor de binnen diameter van de band. Vooral deze binnendiameter is erg belangrijk. Als je nieuwe band een paar millimeter groter of kleiner is gaat dit niet passen. De breedte maat is vaak minder belangrijk. In de meeste fietsen kun je ook kiezen voor een wat bredere of juist smallere band mocht je dit willen.

Waar vind ik mijn bandenmaat

Maat van je velg

Ook op de velg is te lezen welke maat deze heeft. Vaak staat hier bijvoorbeeld 622-19C. Dit zou dan betekenen dat de buitendiameter van de velg 622 millimeter is. Hier past dus weer een band omheen met een binnendiameter van 622.

Welke band past om welke velg?

De buitendiameter van de velg en de binnendiameter van je band moeten overeen komen. Als je een 622 velg hebt passen eigenlijk alle 622 banden hier omheen. Als je nu een 37-622 band hebt en je wil graag een bredere kun je een 47-622 band pakken (mits dit in je frame past). Voor je velg is dit eigenlijk nooit een probleem.

Conclusie, welke band past op mijn fiets?

Meerdere bandenmaten zijn vaak erg verwarrend. Daarom is het beter om altijd te kijken naar 1 enkele bandenmaat. Ons advies is de ETRTO maat. Deze is het meest duidelijk. Je kunt dus ook een bredere of juist smallere band op je fiets zetten zolang de 3 cijfers achter het streepje overeen komen. 

Voorbeeld: Je hebt een moederfiets met 47-559 banden. Je wil hier graag bredere banden omheen en dit past ook in je frame en spatborden. Je kunt nu bijvoorbeeld een 55-559 band gebruiken. Deze is 8 millimeter breder maar heeft dezelfde binnen diameter. Daarom past hij om je huidige velg.

Meest voorkomende bandenmaten

Stadsfiets 28×1 5/8 (37-622)

De meeste stadsfietsen staan op 37-622 banden, bij veel mensen ook wel bekend als 28×1 5/8.

Omafiets 28×1 1/2 (40-635)

Op duurdere omafietsen zitten vaak 40-635 (28×1 1/2) banden en velgen. Dit zijn stalen bredere velgen met een net iets bredere en grotere band.

Transportfietsen 28×1,75 (47-622)

Transportfietsen hebben vaak dezelfde velg maat maar een iets bredere band. Dit zijn 47-622 banden, ook wel bekend als 28×1.75.

Moederfiets, personal bike, kinderfiets 26×1.75  (47-559)

Deze wielen vind je vaak in stevige fietsen zoals moederfietsen en huurfietsen. Ook kom je deze tegen op 26 inch kinderfietsen.

En dan heb je ook nog veel verschillende soorten ventielen. Wil je hier meer over weten? Dat lees je hier: Welk fiets ventiel heb ik?

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze gerust hieronder en we zorgen ervoor dat je vraag zo snel mogelijk beantwoord word.

10 reacties

 1. De diameter 622 statt niet voor de rand, maar het midden van de cennectie diameter. Anders zouden band en velg op elkaars randje zitten en er zo afvliegen.
  Daarnaast heb ik een hekel aan racefietsbanden en velgen gekregen. Deze hebben de tolerantie zo afwijkend gemaakt dat er met sop en met veel kracht nodig is, om de buitenband erop te krijgen. Naar mijn mening soms buiten proporties. En dan is het vaak de vraag of het aan de velg of de band ligt. Maar dat terzijde 😉

 2. Goedemorgen, als ik de uitleg goed begrijp dan kan ik op mijn fiets de huidige 60-622 banden ook vervangen voor 50-622 banden.

  Klopt dat idd?

  Alvast bedankt voor uw reactie

 3. Goedemorgen,
  ik heb een fiets met bandenmaat 28 x1.75 / 47-622/ 700-45C
  kan ik daar 32-622 banden om/op leggen?

  bij voorbaat dank,

 4. hallo,
  ik heb een velg van het merk Rigida stratos en daar staat op: 19c x 622.644 8 .
  Welke maat band zou daar op moeten?
  mvg
  bvd
  Ger

 5. Hallo, ik heb in 2009 een Batavus Blockbuster gekocht met op elk wiel een dikke CST-band. Omdat de achterband na verloop van tijd bij wat harder oppompen tegen de achtervork schuurde zijn ze toen vervangen door twee Schwalbe Marathon Plus-banden. Omdat het een zware, oversized fiets is, mede vanwege de NUVinci-naaf, denk ik dat qua rijcomfort een Schwalbe Big Apple of Big Ben Plus een betere keuze is. Maar welke maat moet ik nemen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.