Bobbel in band fiets

Bobbel in band fiets

Bobbel in band fiets. Dit is een veel voorkomend probleem. Je monteert een nieuwe buitenband en er zit een bobbel in de buitenband. Het voelt net alsof je een slag in je wiel hebt. Dit kan natuurlijk zo zijn maar een bobbel in de buitenband komt ook erg vaak voor. In dit artikel vertellen we hoe dit komt en hoe je zit op kunt lossen.

Buitenband of slag?

Als eerste is het belangrijk om te kijken of het wel echt aan je band ligt. Controleer eerst of er geen slag in het wiel zit. Dit kun je doen door je vinger naast de velg te houden en het wiel een slinger te geven. Als er een slag in het wiel zit zie je de velg steeds dichterbij komen en weer verder van de vinger af gaan. 

Is dit niet het geval? Draai nu het wiel eens rond en kijk of de band ook naar binnen en naar buiten gaat.

Oude of nieuwe band

Heb je een oudere fietsband en zit hier ineens een bobbel in? Het kan zijn dat het canvas in de band gescheurd is of de binnenband zelfs naar buiten komt. Ook kan het zijn dat de zijwand scheurt wat een bobbel veroorzaakt. Kortom, zit er ineens een bobbel in een oudere band? Meestal kun je deze dan maar beter vervangen.

Bij een nieuwe buitenband is dit probleem prima op te lossen. Hoe je dit doet lees je hieronder.

Wat veroorzaakt een bobbel in de band?

Meestal komt dit voor bij stugge banden. Dit hoeft niets te zeggen over de kwaliteit van de band maar het ene rubber zet zich wat makkelijker naar de velg dan de andere.

Hoe verhelp je een bobbel in de buitenband?

Laat de band leeg lopen. Druk vervolgens de band goed naar het midden van de velg. Zorg dat deze er overal netjes omheen zit en de binnenband niet tussen de buitenband zit. Duw ook even het ventiel goed naar beneden. Het gebeurd vaak dat het ventiel niet goed naar buiten komt. Dit veroorzaakt ook een bobbel in de band.

Pomp de band nu op en controleer of de band er overal goed omheen zit. In de meeste gevallen zit hij er nu al goed omheen. Als dit niet het geval is kun je verder gaan met de volgende oplossingen.

WD40 of bandenvet

Je kunt op de rand van de velg en/of buitenband vet of wd 40 smeren. Als je de rand vet maakt en de band goed hard op pompt plopt hij er eigenlijk altijd netjes om heen. Pas wel op dat je dit niet goed bij fietsen met velgremmen. Als je een fiets met velgremmen hebt en je smeert vet op de velg is de kans aanwezig dat de fiets nooit meer fatsoenlijk gaan remmen. Doe je dit wel? Zorg dan dat je je velg goed schoon maakt met remmenreiniger voordat je weer gaat remmen.

Bandentang

Kom je dit vaker tegen? Misschien is een bandentang dan iets voor jou. Met een banden tang trek je de de band op zijn plek. Je pompt de band goed hard op. Vaak loopt hij dan ergens naar binnen. Dit zie je meestal aan de reflectie lijn. Met een banden tang trek je de buitenband op zijn plek. Je kunt dit ook doen met een waterpomp tang. Je loopt dan echter wel het risico dat je de buiten band beschadigd.

Banden centreer tang - bobbel in band

Nog vragen of tips over hoe je een bobbel in band verhelpt? Laat het dan gerust weten in de reacties hieronder!

10 reacties

 1. Binnenkant velg alleen plaatselijk rondom de bobbel invetten en dan op pompen tot ca. 6bar. Je ziet de band dan vaak met een zachte plop goed in de velg komen.

 2. Benn, hoe toevallig.. kom jij met dit artikel!
  Recentelijk ontdekte ik een soort van hobbel in mijn voorwiel van mijn 36 jarige Union Safari. Ik heb al gekeken i.d.d. of het een slagprobleem of bandprobleem zou kunnen zijn, maar nog niks kunnen ontdekken. Mogelijk dat het een kogellager probleem kan zijn.
  Ik laat het wel weten als ik het gevonden heb.

 3. Ik werd er ook gek van. In bossen geen last, maar op fietspaden steeds die tik tegen je kont. Vanochtend besloten het voor eens en altijd op te lossen. Eerst de voorband. Hier zag ik een duidelijke hobbel.
  Band eraf, afwasmiddel aan beide kanten. Banden oppompen tot je (meerdere) plops hoort. Checken of de rand overal goed zichtbaar. Zo niet, de plek waar hij niet opplopt verschuiven naar het ventiel en opnieuw.
  Testen op een vlak stuk, gaf mij de info dat een hobbel in de voorband niet zo vervelend is, want de tikken tegen mijn kont waren er nog steeds. het was dus de achterband. Deze ook bewerkt met met hetzelfde recept. Moest daar echter twee maal naar d eventiel verschuiven om de rand overal aan beide zijde goed zichtbaar te krijgen. Getest erna: een verademing!!!

 4. ik had ook een bult in de achterband na het vernieuwen van de binnenband. De binnenband bleek bij oppompen de buitenband naar buiten te duwen, bleek na enig onderzoek. De binnenband was niet helemaal in de buitenband gaan zitten,maar op de hoogte van het ventiel bleek een klein randje binnenband onder de buitenband te zitten. Met een bandelichter heb ik de buitenband naar buiten getrokken en toen was het in orde.

 5. Goede tips maar niet de oplossing van de bobbel in mijn buitenband. De fietsenmaker had t in 2 minuten gefixed zonder kosten (geluksmomentje!). Het staat ook hierboven bij de bandentang maar niet zo duidelijk beschreven. De bobbel was ontstaan doordat de buitenband op een plek te diep in de velg zat, wat te zien was aan de reflectorrand die tegen de velg zat ipv een centimeter er vanaf. Daardoor compenseerde de buitenband zich door elders naar buiten te draaien en de binnenband ruimte te geven zich buiten de velg te begeven. De binnenband was een zgn. ballonband die dit makkelijk doet. Kwestie dus van de buitenband goed op de velg te zetten met gelijke afstand van de reflectorrand tov de velg. Een bandentang is dan een handig hulpmiddel.

 6. Ik had ook een bobbel die ik er maar niet uitkreeg. Bleek uiteindelijk dat het velglint te breed was. Deze zat in de weg. Stukje smaller geknipt en opgelost!

 7. Geen WD40 gebruiken! Breekt weeknakers in rubber af. Zuurvrije vaseline gebruiken bijnrubber. Geen gewone vaseline. Zuurvrije!
  Of speciaal bandenvet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.