Ketting vervangen zonder kettingpons. Stadsfiets

Ketting vervangen zonder kettingpons.

”Kun je je ketting vervangen zonder kettingpons”. Dit is een vraag die mij toch minimaal 50 keer gesteld is. Het kan! Maar het is absoluut niet aan te raden. Het kost je enorm veel moeite en het is een pruts werk.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je een fietsketting hebt gekocht en hem per se vandaag nog wil monteren. Dus ik ga het toch uitleggen.

”Gereedschap”

Je hebt een hamer, een tangetje, bij voorkeur een verbindingsschakel (zit bij praktisch alle kettingen), een balkje of iets anders met een gaatje erin en een schroefje op spijkertje nodig in dezelfde maat als het pinnetje in de ketting. Ik had niets bij de hand dus heb van een iets te groot boutje de schroefdraad afgevijld om hem passend te maken.

Provisorische kettingpons

Ketting inkorten

Je legt als eerste de ketting op het balkje met het gaatje erin. Het pinnetje van de schakel die je wil verwijderen boven het gaatje.

Ketting vervangen zonder kettingpons 2Ketting vervangen zonder kettingpons

Je pakt nu je provisorische kettingpons en je tangetje en houd hem met het tangetje tegen het pinnetje van de ketting aan. Zonder tangetje riskeer je je vingers. Op een bepaald moment schiet het pennetje naar beneden en kan het zijn dat je op je vingers slaat als je geen tangetje gebruikt.

Ketting vervangen zonder kettingpons 3

Je geeft nu met je hamer een flinke klap op het schroefje of spijkertje dat je gebruikt. De eerste klap zodat hij los schiet moet erg hard zijn. Daarna gaat het een stuk makkelijker. Je blijft nu flink timmeren totdat het pennetje er helemaal uit schiet.

Ketting vervangen zonder kettingpons 4 Ketting vervangen zonder kettingpons 5

Ketting monteren

Nu heb je het stukje wat je wilde inkorten in je hand. Top! Die kan bij het oud ijzer. Nu pak je je verbindingsschakel en monteer je deze tussen de ketting (zet de ketting wel eerst om je fiets natuurlijk. De meeste verbindingsschakels monteer je door de achterkant door de ketting te drukken, het plaatje tegen de andere kant aan te houden, je ketting een klein stukje te buigen en vervolgens vast te klikken.

VerbindingsschakelVerbindingsschakel 2

Samenvatting

Je ketting monteren zonder kettingpons, het kan maar als je ook maar enigszins de tijd hebt kun je beter gewoon een kettingpons bestellen. Het inkorten van deze ketting kostte mij op deze manier 20 minuten. Met een kettingpons (Deze kun je al kopen voor 3,50) kost dit je ongeveer 1 minuut.

Lees hier hoe je je ketting wel op de goede manier kunt vervangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.