Fiets gereedschap.

Uitleg verschillende soorten fiets gereedschap.

Uitleg verschillende soorten fiets gereedschap. Op deze website zullen bepaalde soorten fiets reparatie gereedschap benoemd worden die je nodig kunt hebben tijdens het repareren van fietsen. Hieronder alle veel voorkomende soorten gereedschap met een korte uitleg. Achter elk stuk gereedschap staat een indicatie van wat het kost. Voor het gemak ga ik er vanuit dat iedereen al weet wat een hamer en schroevendraaier is.

Luchtgereedschap

Luchtpistool

Een lucht pistool is hetgene wat meestal standaard bij je compressor zit. Deze gebruik je voornamelijk om iets schoon te spuiten of voor de handige manier om handvatten te verwijderen.

Alligator

Een alligator is erg handig. Dit is een hulpstuk voor de compressor om makkelijk banden op te pompen. Vaak heeft deze aan de ene kant een autoventiel aansluiting en aan de andere kant een aansluiting voor een fietsventiel. Ook hebben sommige varianten een combi aansluiting voor zowel hollands als frans ventiel.

Luchtsleutel / slagmoersleutel (89,-)

Voor het erg zware werk en vast zittende bouten, moeren en natuurlijk trapassen gebruik je een luchtsleutel. Deze klopt bouten en moeren los. Als iets erg vast zit kun je verlengen totdat je een ons weegt. Een luchtsleutel is dat de snellere oplossing. Let wel op: doordat luchtsleutels vaak erg krachtig zijn brengt dit het risico met zich mee dat de bout afknapt of doordraait. Als het niet hoeft kun je het dus beter met een normale sleutel oplossen.

slagmoersleutel

Afnemers/trekkers

Cranktrekker (4,95)

Een crank trekker is een stuk fiets gereedschap wat je gebruikt om de crank van je fiets los te maken. Deze zit vast met een (inbus) bout, na het losdraaien van deze bout krijg je je crank in de meeste gevallen nog niet los. Hiervoor gebruik je de cranktrekker. Deze heb je onder andere nodig als je de crank wil vervangen, meestal als je een kettingkast monteert en als je je trapas wil vervangen.

Cranktrekker

Trapassleutel (7,-)

Het wil wel eens gebeuren dat een trapas kapot is of je de kettingkast plaat achter de trapas moet vervangen. Je hebt hiervoor absoluut een trapas sleutel nodig.

Trapas sleutel

Freewheelafnemer / Pionafnemer (3,95)

Bij derailleur fietsen is het soms nodig om de casette te vervangen. De cassette is de verzameling tandwielen bevestigd aan je achterwiel. Om de cassette te verwijderen heb je dit gereedschap nodig en een krans afnemer.

Krans afnemer / kettingzweep (11,-)

Een kransafnemer ziet eruit als een ketting op een stukje langwerpig metaal. Sterker nog, dit is het eigenlijk ook. Als je je cassette wil verwijderen moet je de cassette tegenhouden terwijl je met je pionafnemer de borgring losdraait.

Band gereedschap

Bandenlichters (2,25 – 30,- per set)

Banden lichters zijn misschien wel het meest bekende fiets gereedschap. Je hebt de simpele stalen bandenlichters die je in elke willekeurige bandenplakset vind maar je hebt ook professionele zwaardere bandenlichters. Deze hebben een handvat en over het algemeen een kunststof omhulsel waardoor de kans kleiner is dat je de band lek prikt tijdens het verwijderen. Ohja, je gebruikt ze om de band van de velg af te halen.

Banden lichter

Vorkuitzetter / framespreider / vorkspreider (6,95-150,-)

Een vork uitzetter is iets wat elke fietsenmaker nodig heeft. Een vorkuitzetter zet je tussen het frame. Hiermee zorg je dat er ruimte komt om bijvoorbeeld de band te verwisselen. Wie eenmaal gewend is aan een vorkuitzetter wil niet meer anders. Je hoeft dus niet meer het wiel te verwijderen als je de band wil verwisselen. Super snel dus! Ook deze komt weer in verschillende soorten. De simpele versie (foto 1) komt op 7,-, de professionele tang kan tot wel 200,- kosten.

Vorkuitzetter

Dopsleutelset (59,- voor complete set)

Het maakt niet uit waar je precies mee bezig bent, of je nou klust aan auto’s, fietsen of heel iets anders. Een doppenset is een van je belangrijkste stukken gereedschap. Hierin vind je verschillende maten doppen en sleutels. Met een uitgebreide doppen set kun je 90% van je werk doen.

Inbus / Torx

Inbus en torx zijn niet specifiek fiets gereedschap maar wel onmisbaar. Veel fietsonderdelen zitten vast met een inbus of torx.

Kettingpons / kettingponstang (3,50 – 50,-)

Als je je ketting wil vervangen heb je eigenlijk altijd een kettingpons nodig. Dit om de ketting in te korten. Vaak zit er bij een ketting een verbindingsschakel om hem weer vast te maken maar alsnog heb je je kettingpons nodig om de ketting op maat te maken. Een normale kettingpons voldoet eigenlijk altijd maar als je professioneel te werk wil gaan en veel kettingen vervangt is het handig om een kettingpons tang te gebruiken omdat dit veel sneller en makkelijker werkt.

Ketting pons

Richters

Crankrichter (25,95)

Een crankrichter is een lang massief stuk staal waarmee je verbogen cranks recht kunt buigen. Als een fiets op de trapper valt gebeurd het vaak dat de crank wat verbuigt. Je kunt natuurlijk elke keer de crank vervangen als dit probleem zich voordoet maar je kunt stalen cranks ook prima terugbuigen (aluminium cranks breken vaak dus deze kun je beter wel vervangen). Het uiteinde valt precies om de crank heen en je buigt hem zo weer recht met de enorme hefboom van je crankrichter

Wielenrichter (95-375)

Een wielen richter is bedoelt om slagen uit wielen te halen. Dit is een erg makkelijk hulpmiddel om wielen weer kaarsrecht te krijgen. Ook hierin zijn verschillende varianten beschikbaar. Van 95,- voor het instap model tot 375,- voor een professionele Cyclus wielrichter. Ook is het mogelijk om zelf heel simpel een wielrichter te maken, dit is een stuk minder nauwkeurig maar werkt perfect als je met stadsfietsen werkt.

Schuifmaat

Als je wil weten of een boutje nou M5 of M6 is is dit met een rolmaat niet meer te zien. Hiervoor hebben we een schuifmaat.

Conussleutel (complete set 20,-)

Als je bijvoorbeeld speling uit een wiel wil draaien heb je een conus sleutel nodig. Dit is eigenlijk gewoon een hele dunne steeksleutel.

Spaaklineaal (8,-)

Bij spaken komt de maat vrij precies. Om deze reden is het handig om een spaak lineaal te hebben. Hier kun je je spaak in hangen en precies zien hoe lang hij is. Vaak kun je ook de dikte van een spaak meten.

Pedaalsleutel

Een pedaal sleutel is een lange sleutel 15. Omdat trappers soms erg vast kunnen zitten is het fijn om een lange steeksleutel te hebben waarmee je meer kracht kunt zetten.

Pedaalsleutel

Spaakdraadmachine (150,-)

Met een spaakdraadmachine kun je je eigen spaken draaien. Je hebt niet meer 500 verschillende maten spaken nodig. Je kunt hele lange spaken inkopen en zelf op maat knippen en schroefdraad op draaien.

Nippelspanner

Een nippelspanner of spaakspanner word gebruikt om wielen te richten. Onmisbaar fiets gereedschap als je zelf wielen spaakt of richt.

Spaakspanner

Spaak kniptang

Een hele sterke kniptang om spaken door te knippen. Als je een wiel opnieuw wil spaken moeten natuurlijk eerst alle spaken uit het wiel. Je kunt 6,5 uur uittrekken om alle nippels los te draaien maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon doorknippen.

Bandenmontage tang (50,95)

Een banden montagetang word gebruikt om bobbels uit banden te halen. Het wil wel eens gebeuren dat de band niet mooi om de velg heen zit. Hierdoor voelt het alsof er een slag in het wiel zit. Met de bandenmontage tang kun je de band weer recht trekken.

Spatbordponstang (45,-)

Een spatbord pons word gebruikt om een gaatje in stalen of kunststof spatborden te knippen. Als je bijvoorbeeld een slot hebt met montage gat of je een achterlicht wil monteren op de spatbord kun je deze tang gebruiken. Een stuk makkelijker dan elke keer gaatjes boren.

Tang moeren bouten (39,95)

Een bouten tang is enorm sterk. Het gebeurd vaak dat als je een spatbord achterlicht wil verwijderen de moer of bout doordraait. Dit is altijd een heel gepruts om los te krijgen. Hiervoor kun je ook een bouten tang gebruiken. Je knipt hem gewoon los. Vaak is de bek van deze tang gebogen zodat je de achterlicht bout kunt doorknippen zonder dat je het wiel hoeft te demonteren.

Mis je nog iets in deze lijst of heb je vragen over bepaalde soorten fiets gereedschap? Reageer even op deze post en we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Eén reactie

  1. Welke maten steeksleutels en inbussleutels worden standaard gebruikt bij reparatie van stadsfietsen fietsen?
    Ik heb een oude damesfiets en ik wil de zadel lager zetten. De moer is voor een deel verroest, dus ik kan niet zien welke steeksleutel ik nodig heb, vandaar de vraag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.