Hoe weet je of een fiets gestolen is?

Hoe weet je of een fiets gestolen is?

Hoe weet je of een fiets gestolen is? Wil je graag een tweedehands fiets kopen en ben je bang dat je per ongeluk een gestolen product koopt? In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je kunt zien of een fiets gestolen is.

Let op: een gestolen fiets kopen is strafbaar. Probeer dus altijd goed te achterhalen of het een eerlijke fiets is.

Origineel slot

Koop je een wat recentere fiets? Controleer dan even of het originele slot er nog op zit. Je kunt bijvoorbeeld Googlen wat voor slot er fabriek af gemonteerd is en kijken of deze er nog steeds op zit. Zie je een recente duurdere merk fiets met een action slot? Dit kan een teken zijn dat er iets niet in de haak is. Probeer te achterhalen of er een goede reden is voor dit vervangende goedkope slot.

De meeste recente fietsen worden afgeleverd met een slot van AXA, Abus of Trelock.

Zit er helemaal geen slot op de fiets of is het slot door geslepen? Dan kun je ook maar beter bij deze fiets uit de buurt blijven.

Te mooi om waar te zijn

Is het te mooi om waar te zijn? Wordt er een elektrische fiets met een nieuwwaarde van 2000 euro aangeboden voor een laag bedrag zonder duidelijke reden? Dan is het vaak niet in de haak. Iemand koopt niet een dure fiets en verkoopt deze een half jaar later voor een prikkie. Vertrouw dus ook altijd op je instinct. Heb je het idee dat het niet in de haak is? Vaak is dit dan ook niet zo.

Als een fiets veel goedkoper aangeboden wordt is er vaak een goede reden voor. Misschien is de fiets al wat ouder, heeft hij gebreken of heeft de fiets een storing.

Serienummer controleren op diefstal

Iedere fiets heeft een serienummer. Als een fiets gestolen is er is aangifte gedaan kun je deze fiets terugvinden op de website van het RDW.

Lees hier hoe je het serienummer kunt vinden

Controleer hier je serienummer bij het RDW

Staat er geen serienummer op de fiets? In veel gevallen is dit ook foute boel. Iedere fiets heeft tegenwoordig een sticker welke onder de lak zit en er dus ook niet zomaar af valt. Bij hele oude fietsen wil het nog wel eens voorkomen dat er geen serienummer op staat of dat het serienummer niet meer te lezen is.

Gestolen fiets kopen voorkomen

Wil je zeker weten dat de fiets die je koopt in orde is? Dan kun je het beste een fiets aanschaffen bij een lokale fietsenwinkel. Fietsenwinkels moeten aan bepaalde regelgeving voldoen en weten heel goed hoe ze gestolen fietsen kunnen herkennen. Let op: fietsenwinkels houden zich aan deze regels maar niet iedere handelaar in een garagebox doet dat ook. Ga dus af op je gevoel.

Twijfel je over de fietsenhandelaar? Vraag dan eens of ze de fiets hebben gecontroleerd op diefstal en of ze ook meewerken aan het DOR register. In het DOR register worden tweedehands goederen geregistreerd en komt het direct naar voren als iets gestolen is.

Eén reactie

  1. Goede zet om deze aandachtpunten op te schrijven.
    Ik heb nog wel een tip voor de fietsenmakers/winkels.
    Controleer in geval van als er een goede sterk slot op zit gemonteerd, check of er op sleutel een sleutelnummer staat, en of dit een origineel sleutel is.
    En bij onbekend? vraag ernaar bij de persoon waarom. Bij een vaag verhaal, is er iets niet in de haak.
    Hetzelfde in als de persoon de fits snel kwijt wil. Of er geen geld voor hoeft te hebben. (terwijl deze in hele goed staat is)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.