Wat is de beste schakelgroep?

Wat is de beste schakelgroep?

Welke schakelgroep is nou eigenlijk het beste? We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn groepen van Shimano maar ook van Sram of Campagnolo. En daarnaast hebben ze ook nog groepen specifiek voor racefietsen en andere groepen voor mountainbikes. Maar is de groep die jij hebt gezien nou eigenlijk goed? Of snap je uberhaubt niet zo goed wat er nou precies met de term ‘’groep’’ bedoelt wordt? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

Heb je nog vragen of opmerkingen over wat de beste schakelgroep is? Laat het dan vooral even weten in de reacties!

Wat is een schakelgroep?

Met een groep wordt doorgaans de voorderailleur, achterderailleur, de remmen, de shifters (versnelling verstellers) en de remmen bedoelt. Technisch gezien behoren de ketting, de crankset en de cassette ook tot de groep. Als iemand zegt ‘’mijn fiets is met Shimano 105 afgemonteerd.’’ Wil dat dus zeggen dat alle onderdelen van Shimano 105 afkomstig zijn. Het kan ook zijn dat een fiets samengesteld is uit meerdere groepen. Theoretisch gezien werkt het het beste als alle onderdelen van dezelfde groep zijn. De groep bepaald voor een groot gedeelte de prijs van een fiets. Een Shimano Dura Ace groep kost bijvoorbeeld wel 1500 euro (zonder fiets). Voor dit geld kun je ook 3 complete fietsen kopen met de Shimano Sora groep. Een duurdere groep schakelt vaak beter en is ook qua gewicht een stuk lichter.

Racefiets groepen

We beginnen met de racefiets groepen. Deze hebben andere benamingen dan de groepen voor mountainbikes. We behandelen de meest gebruikte schakelgroepen in dit artikel. De groepen staan op volgorde van prijs en kwaliteit. We beginnen met de goedkoopste en eindigen met de meest professionele groep.

Shimano racefiets groepen

Dit is wel het bekendste merk in deze lijst en ook het meest gebruikte. Shimano zit op normale fietsen met naaf versnellingen maar ook op racefietsen en mountainbikes. De meeste racefietsen zijn dan ook uitgerust met een Shimano groep.

GroepPrijsklasseToelichting
Shimano TourneyShimano Tourney zie je op de aller goedkoopste fietsen. Meestal zit dit op stadsfietsen en niet per sé op racefietsen. Dit is een simpele groep die nieuw prima werkt maar verwacht er absoluut geen wonderen van. Deze groep is wel erg scherp geprijsd wat een groot voordeel is.
Shimano ClarisOok Shimano Claris zie je op de goedkopere fietsen. Deze groep is wel wat beter dan de Tournet groep maar nog steeds voor beginnende fietsers.
Shimano Sora€€Sora is vaak de groep die op goedkopere merk fietsen gebruikt wordt. De kwaliteit van de Sora groep is vrij aardig en is erg goed te gebruiken voor beginnende fietsers.
Shimano Tiagra€€Vanaf de Tiagra groep begint het serieuzere werk. Als hobbymatige fietser kun je hier prima mee uit de voeten.
Shimano 105€€€De Shimano 105 groep is de meest voorkomende groep. Deze groep is enigszins betaalbaar maar ook enorm goed. Ben je een serieuzere fietser maar heb je niet ongelimiteerd budget? Met Shimano 105 kun je goed uit de voeten.
Shimano Ultegra€€€€Ook dit is een veel voorkomende groep bij serieuzere fietsers. Je ziet deze groep ook bij wedstrijd fietsers en op fietsen in de hogere prijsklasse. Deze groep is net wat lichter dan de eerder genoemde 105 groep.
Shimano Dura Ace€€€€€Shimano Dura Ace wordt gebruikt door professionele fietsers. Deze groep is tot in de puntjes afgewerkt en schakelt fantastisch. De groep is echter ook vrij prijzig. Een complete groep kun je krijgen voor ongeveer 1500 euro. Wil je een groep met schijfremmen en DI2 (elektronisch schakelen) dan ben je ongeveer 4000 euro kwijt.

Sram racefiets groepen

Sram is ook al jaren een bekende naam. Eerder ook in de normale fietsenwereld maar nu eigenlijk uitsluitend in het sportieve segment. Sram heeft een stuk minder groepen dan Shimano wat het geheel iets overzichtelijker maakt. Vaak is het een kwestie van smaak of een fietser de voorkeur heeft voor Shimano of Sram. 

Sram Red beste schakelgroep Sram
GroepPrijsklasseToelichting
Sram ApexHet instap model van Sram is vergelijkbaar met Claris en Sora van Shimano. Het is een wat goedkopere groep die vooral voorkomt op betaalbare racefietsen.
Sram Rival €€Rival komt wat meer in de buurt van Shimano 105 en is dus perfect voor een goede hobbyist. Wil je een goede groep maar niet te veel betalen? Dan is Rival iets voor jou.
Sram Force €€€De Force groep is wat lichter en net wat mooier afgewerkt. Dit komt in de buurt van Ultegra en is geschikt voor de serieuzere fietser die best wat over heeft voor een goed schakelende groep.
Sram Red€€€€€De Sram Red groep zie je bij professionele fietsers en is de allerbeste groepen set van Sram. Hier hangt dan ook een serieus prijskaartje aan.

Campagnolo racefiets groepen

Campagnolo is een Italiaanse producent. Dit merk kom je ook vaak tegen op oudere (top kwaliteit) racefietsen. De Campagnolo groep kom je tegenwoordig ook nog regelmatig tegen. Wel is hij minder populair dan Shimano en Sram.

GroepPrijsklasseToelichting
Campagnolo Veloce€€Veloce is de instap groep van Campagnolo. Deze groep is vergelijkbaar met Shimano Sora en Tiagra.
Campagnolo Centour€€Campagnolo Centour is een wat professionelere groep welke tegenwoordig niet meer gebruikt wordt. De groep is vergelijkbaar met Shimano 105 en Sram Rival.
Campagnolo Athena€€€Deze groep is geschikt voor de fanatiekere fietser en is vergelijkbaar met Shimano 105, Ultegra en de Rival groep van Sram.
Campagnolo Chorus€€€De Chorus groep is zeer geschikt voor fanatieke fietsers die graag goed presteren. De prijs ligt beduidend lager dan die van de volgende 2 groepen maar de kwaliteit is wel uitstekend.
Campagnolo Record€€€€De Record groep is voor professionele fietsers en heeft een flink prijskaartje. Deze groep is vergelijkbaar met Ultegra en Dura ace van Shimano en de Sram Red groep.
Campagnolo Super Record€€€€€De Super Record groep van Campagnolo kom je alleen tegen op hele serieuze fietsen van professionele fietsers of hobbyisten met een flinke portemonnee. De Super Record groep schakelt fantastisch en is een absolute aanrader.

Mountainbike groepen

Mountainbike groepen moeten weer aan hele andere eisen voldoen dan racefiets groepen. Daarom zijn dit ook aparte groepen met hele andere onderdelen en natuurlijk hele andere namen. We maken hiervan weer een zelfde lijstje zoals het lijstje hierboven.

Shimano mountainbike groepen

Ook in de mountainbike en ATB wereld is Shimano prima vertegenwoordigd. De meeste nieuwe mountainbikes worden dan ook voorzien van een Shimano groepenset.

GroepPrijsklasseToelichting
Shimano TourneyDe Shimano Tourney groep is betaalbaar. Deze zie je voornamelijk op goedkope stadsfietsen en hele goedkope mountainbikes zoals die van de Decathlon. 
Shimano AltusOok de Altus groep is echt voor beginners en erg betaalbaar. Ook dit schakelt in eerste instantie prima maar verwacht er geen wonderen van.
Shimano AceraNog steeds zitten we in de beginners groepen. Deze zie je vooral op goedkopere merken.
Shimano AlivioDe Alivio groep is de goedkoopste groep die gebruikt wordt door grotere merken. Het gaat hier nog steeds om een betaalbare groep maar de kwaliteit is wel acceptabel.
Shimano Deore€€Dit is een groep die je veel vaker tegen komt. De meeste betaalbare mountainbikes zijn voorzien van deze groep. Deze schakelt prima en heeft een goede prijs kwaliteit verhouding.
Shimano SLX€€De SLX groep is uitstekend voor hobby fietsers en heeft een prima prijs kwaliteit verhouding. Een fiets met SLX schakelt (mits goed afgesteld) fantastisch.
Shimano Deore XT€€€Bij de XT groep komen we in het meer professionele spul. Veel fanatieke fietsers vertrouwen op deze groep. Als je een wat grotere portemonnee hebt is dit een uitstekende keuze.
Shimano XTR€€€€De Shimano XTR groep is geschikt voor hele fanatieke fietsers of profs die het beste van het beste willen. Er hangt een flink prijskaartje aan maar voor dit geld heb je wel het beste mountainbike schakelsysteem van Shimano.

Sram mountainbike groepen

Sram is goed vertegenwoordigd in het mountainbike en ATB segment. Veel fanatieke mountainbikers zijn enorm fan van de Sram schakelgroepen.

GroepPrijsklasseToelichting
Sram NXDe Sram NX groep is de nieuwe betaalbare groep van het merk. Deze zie je vooral op goedkopere fietsen. De groep schakelt prima maar verwacht er geen wonderen van.
Sram GXSram GX is een prima set voor beginnende fietsers. De groep is betaalbaar en presteert prima.
Sram X1€€€Ben je een serieuze fietser en wil je graag écht goed spul hebben? Alles vanaf de X1 groep wordt gezien als uitstekende kwaliteit. 
Sram X01€€€€De Sram X01 set wordt gebruikt door professionele fietsers en is volgens menig mountainbiker de perfecte keus. Hij is net iets zwaarder dan de X01 groep maar het prijskaartje is ook beduidend lager.
Sram XX1€€€€€Heb jij een flink budget voor een hele goede mountainbike. Dan is de Sram XX1 groep echt iets voor jou. Deze groep wordt door velen gezien als de beste Mountainbike groep. Het kost wat, maar dan heb je ook wat! Volgens veel mountainbikers is dit de beste schakelgroep.

Veel gestelde vragen over schakel groepen

Wat is de beste schakelgroep?

Zoals je misschien al hebt kunnen opmaken uit het artikel is er niet per sé 1 groepen set het beste. Ze hebben allen een andere toepassing en groepensets voor racefietsen en mountainbikes zijn niet te vergelijken.

Is Shimano Ultegra goed?

Ultegra is een uitstekende groep en is geschikt voor serieuze fietsers. Er hangt wel een aardig prijskaartje aan maar de kwaliteit is erg goed.

Is Shimano 105 goed?

De Shimano 105 groep is de meest voorkomende en dat is niet zonder reden. De prijs kwaliteit verhouding is erg goed en de groep zit dan ook op veel middenklasse fietsen. Wil je gewoon een goede set maar niet al te veel betalen? Dan is de 105 groep echt iets voor jou.

Is Shimano Tiagra goed?

Shimano Tiagra is een prima groep voor de beginnende fietser. Je ziet deze groep vaak op betaalbare racefietsen.

Welke groep van Shimano is het beste?

De Dura Ace groep is de beste (en de duurste) groep van Shimano. De kwaliteit is uitstekend en de afwerking is hoogwaardig. Voor professionals en de fietser met een flinke portemonnee is dit een goede keuze.

Wat is DI2

DI2 is het elektronische schakel systeem van Shimano. Je drukt alleen op een knopje en de fiets schakelt zelf. Op deze manier schakel je super snel en strak. Dit helpt voor je prestaties maar gaat ook slijtage van je ketting en tandwielen tegen. Je kunt DI2 krijgen in combinatie met Dura Ace, Ultegra en sinds kort ook met Shimano 105.

Heb je nog vragen of opmerkingen over wat de beste schakelgroep is? Laat het dan vooral even weten in de reacties!

4 reacties

 1. Goedemiddag,
  Ik ben van plan om mijn mtb aan te passen voor gravel.
  Mtb heeft Shimano depressie xt, schakel en shifters.
  10 speed, remmengroep is ook xt.
  Zou indien mogelijk willen aanpassen met een gravelstuur en dan de bijhorende race-schakel/remhendels.
  Welke zouden dan compatibel zijn ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.