Lakdoek kettingkast vervangen

Linnen lakdoek kettingkast vervangen

Lakdoek kettingkast vervangen doe je zelf.

Linnen kettingkasten gaan na verloop van tijd vaak verweren, scheuren of de drukknopen / ritsen gaan roesten waardoor de kettingkast niet goed te gebruiken is. Zelf vind ik lakdoek kettingkasten erg mooi. Deze kettingkasten komen veel voor op klassieke fietsen.

Vaak hebben mensen het idee dat het heel ingewikkeld is om een nieuwe lakdoek te monteren omdat er bepaalde delen geknipt moeten worden etc. Toch is dit veel makkelijker dan je misschien zult denken. In dit artikel leg ik je alles uit over lakdoek kettingkast vervangen.

Tip: Hier kun je een nieuwe betaalbare lakdoek kettingkast bestellen. Dit is ook degene die in het voorbeeld gebruikt is: Linnen omafiets kettingkast.

Stap 1: Demonteer de oude kettingkast

Draai het pedaal aan de kettingkast kant los. Dit is het rechter pedaal dus deze draait links om (Tegen de klok in) los.

Demonteer de oude lakdoek of wat er nog van over is.

Als er nog een kettingkast op zit kun je deze demonteren door het stuk ijzerdraad aan de onderkant van de kettingkast los te halen. Haal ook eventuele drukknopen los. Nu kun je de kettingkast in zijn geheel demonteren.

Stap 2: Demonteer de metalen beugel

Het doek zit om een metalen beugel heen gespannen. Als deze beugel nog in hele goede staat is zou je deze kunnen laten zitten maar bij de nieuwe kettingkast zit ook een nieuwe beugel. Ik vind het zelf dus het beste idee om de beugel ook te vervangen.

Deze metalen beugel bestaat uit 2 delen. Je demonteert als eerste het achterste gedeelte. Dit doe je door de wielmoer aan de kettingkast kant een klein stukje los te draaien. Het achterste stukje van de beugel zit namelijk tussen het frame en de achternaaf geklemd. Nu de wielmoer los gedraaid is kun je het achterste gedeelte naar achter los trekken. Draai vervolgens de wielmoer weer vast.

Nu is het tijd om het voorste gedeelte te demonteren. Voordat je hier aan begint moet je er voor zorgen dat de ketting niet meer over het voorste tandwiel heen loopt. Over het algemeen kun je de ketting er zo af pakken. Eventueel kun je hem een stukje naar je toe trekken, de crank rond draaien en zo de ketting er af laten lopen.

Het voorste gedeelte zit vast met een bout in het frame. Schuin achter de crank zie je een bout zitten. Deze kun je met een dopsleutel los draaien. Nu kun je het voorste gedeelte ook demonteren.

Stap 3: Knip de nieuwe kettingkast in

Haal nu de nieuwe kettingkast uit de verpakking en haal deze van de beugel af. De kettingkast heeft als het goed is alleen een gat aan de voorkant waar de crank doorheen komt. Maar er moeten meer gaten gemaakt worden. 

Je kunt dit doen met een schaar of met een Stanley mes. 

Voorkant:

Aan de voorkant moet een gat gekipt worden waar de achter as doorheen komt. Op de afbeelding hieronder zie je de vorm die geknipt moet worden.

Het witte gedeelte moet uitgeknipt worden. Haal de drukknoop los en knip het gedeelte achter de drukknoop door. Knip vervolgens een ovale vorm uit waar straks de as doorheen komt

Drukknoop lakdoek kettingkast.

Lakdoek kettingkast knippen voorkant

Achterkant:

Aan de achterkant van de kettingkast moet er wat meer geknipt worden. Bij het gedeelte aan de achterkant herhaal je wat je aan de voorkant hebt gedaan. Er zit hier een ijzeren beugeltje wat de kettingkast bij elkaar houd. Deze trek je er uit. Het gedeelte waar de achter as doorheen komt moet eerst ingeknipt worden, vervolgens kun je hier deze zelfde ovale vorm in knippen.

Metalen beugeltje lakdoek kettingkast Linnen kettingkast metalen beugeltje plek

Dan gaan we nu naar de voorkant. Hier zie je weer drukknopen. Deze haal je los zodat je ook hier de kettingkast in kunt knippen. Knip tot het midden van de kettingkast. Hier kun je een rondje in knippen van ca. 4 centimeter. Knip vanuit dit rondje ongeveer 10 centimeter naar achter. Knip daar een iets kleiner rondje van ca. 2 centimeter.

Het is misschien het makkelijkste om even naar de foto hieronder te kijken:

Lakdoek kettingkast knippen achterkant

Stap 4: Monteer de nieuwe beugel

Bij het monteren van de nieuwe beugel begin je bij het voorste gedeelte. Je zet deze weer vast op precies dezelfde plek als waar de oude beugel ook vast zat. Dit kun je ook weer doen met dezelfde bout.

Wanneer het voorste gedeelte aan de voorkant vast zit kun je de ketting er weer op leggen.

Aan de achterkant van de nieuwe kettingkast zit een beugel welke je op de achtervork monteert. Het bevestigingsmateriaal word bij de nieuwe kettingkast geleverd. op 7:40 in het filmpje zie je precies wat ik bedoel.

Wanneer je de beugel op de achtervork gemonteerd hebt en de boutjes goed hebt vast gedraaid kun je het achterste stuk van de beugel er zo op schuiven.

Controleer goed of de ketting precies in het midden van de beugel loopt. Als dit niet het geval is kun je de beugel vaak gewoon wat naar voren of naar achter buigen. Als de ketting niet precies in het midden loopt kan het zijn dat de ketting tegen het doek aan gaat lopen. Dit kan lawaai veroorzaken of de kettingkast beschadigen.

Stap 5: Doek monteren

Nu de beugel gemonteerd zit en de kettingkast op de juiste manier in geknipt / gesneden is kun je het doek gaan monteren. Zelf begin ik altijd aan de voorkant. Het blijft wat gepruts maar als je het doek op de juiste manier voorbereid hebt past het allemaal precies. Zorg ervoor dat het doek helemaal recht nar beneden loopt zonder kreukels en dergelijke. 

Ijzerdraad linnen kettingkast

Zodra het doek helemaal om het frame heen zit kun je deze gaan opspannen. Dit doe je met het stevige ijzerdraad aan de onderkant (foto hierboven). Deze vlecht je tussen de haakjes aan de onderkant van de kettingkast heen. Als dit gelukt is kun je het metalen beugeltje aan de achterkant weer monteren (foto hieronder) en alle drukknopen dicht drukken.

Metalen beugeltje lakdoek kettingkast

Controleer nu nog even goed of de kettingkast nergens aan loopt. Als dit wel het geval is kun je deze gewoon met je handen een stukje bij buigen.

Klaar! Je kunt nu weer onderweg met je nieuwe lakdoek kettingkast. Heb je nog vragen over lakdoek kettingkast vervangen? Stel ze dan gerust onder dit artikel.

De kettingkast die gebruikt is in dit voorbeeld: Linnen kettingkast

3 reacties

  1. Prima handleiding! Ik doe zelf altijd wat kopervet aan de drukknoop zodat hij na een periode van Nederlands weer meer kans heeft om ook weer los te komen als het nodig is

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.