E-Bike ombouwen naar normale fiets

E-Bike ombouwen naar normale fiets

Je hebt een E-Bike welke niet meer werkt, oud is of de reparatie is te duur. Kun je dan je E-Bike ombouwen tot een normale fiets? Het is tenslotte wel zonde om een fiets die verder nog prima is weg te gooien omdat de motor of accu stuk is. Eerder schreven we al een artikel over het tegenovergestelde, een normale fiets ombouwen tot E-Bike. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je je oude E-Bike kunt ombouwen naar een normale fiets.

Wat voor E-Bike kun je opbouwen tot normale fiets?

Het makkelijkste is om een elektrische fiets met voorwiel motor of achterwiel om te bouwen. In dit geval kun je ervoor kiezen om alles wat elektrisch is te demonteren. Een fiets met een middenmotor is lastiger omdat een middenmotor zelf vaak wat meer weerstand heeft. Je kunt een fiets met middenmotor dus wel gebruiken maar dit is niet ideaal.

Ombouwen

Accu

Heb je een nette elektrische fiets met voorwiel motor of achterwiel motor? Dan kun je deze gerust ombouwen. Het beste is om de accu te demonteren. Dit is een zwaar onderdeel. Vaak is deze weggewerkt in de bagagedrager. Het is een aanrader om de bagagedrager te vervangen voor een normale drager. Dan ben je gelijk de accu en kabels kwijt en heb je ook een normale bagagedrager. Werkt je accu nog? Dan is het altijd een aanrader om deze op marktplaats te zetten. Zo kun je ook nog wat verdienen aan de onderdelen die je over houd.

Motor

Je kunt het beste op zoek gaan naar een ander wiel. Demonteer het voorwiel of achterwiel waar de motor in zit en zoek een nieuwe op op marktplaats. Je kunt ook kiezen voor een simpel goedkoop voorwiel of achterwiel. Is het oude wiel met de motor nog goed? Dan kun je deze ook via Marktplaats verkopen.

De voorvork en achtervork zijn vaak niet (veel) breder dan bij een normale fiets. Het is dus geen probleem om een het wiel met motor te vervangen voor een normaal wiel.

Display en andere onderdelen

Nu kun je het display demonteren en eventueel andere onderdelen. Soms werkt de verlichting bijvoorbeeld op de accu, welke dan niet meer gebruik kan worden of zitten er nog andere onderdelen op de fiets zoals bijvoorbeeld een trap sensor welke extra weerstand kan geven.

Klaar! Je hebt nu een normale fiets welke je gewoon weer kunt gebruiken. Beter dan bij het oud ijzer gooien, toch?

Heb je nog vragen over je e-bike ombouwen naar normale fiets? Laat het dan even weten in de reacties!

6 reacties

 1. Kun je de accu van de e-bike ook verkopen en waar/bij wie?
  Ik heb een Batavus Razer uit 2016 en rijd sinds een half jaar zonder accu, omdat de accu stoorde. Ik rij nu met veel meer plezier dan met een accu.
  Ik merk soms dat de fiets wat af remt, en dank dat dit door de motor komt ? De accu zit er niet meer op, want die doet het niet.
  Ik wil van deze fiets een normale'[ fiets maken en geen e-bike meer hebben.
  Is er een PDF bestand waar ik aan moet denken om te ontmantelen ?
  DANK !

  1. de midden motor loshalen van frame, daarna de bouten los schroeven van de delen van de motor.
   de motor bestaat uit 2 delen scheid deze los van elkaar door zachtjes met rubber hamer te slaan op de delen. voorzichtig met een schroeven draaier de delen van elkaar te scheiden.
   vervolgens heb je 2 delen van de motor een mechanische /eclectische deel haal met beleid de electro motor eruit het zal wel wat weerstand geven dat komt door de magneet,
   maar als het eindelijk lukt de 2 delen weer in elkaar zetten.
   Haal al de van de fiets weg zoals: display,kabels, accu en houder zodat er een gewone fiets wordt.
   Zet de motor met trappers , ketting/kast terug zoals het hoort, je kan nu gewoon fietsen en versnelling gebruiken als een normale fiets.
   Het is verstandig foto`s te maken van af je begint met demonteren.
   Succes en veel fiets plezier.

 2. ik wileen fiets met voorwielmotor ombouwen naar een gewone, alles er al afgehaald, nu blijkt dat de as van het ebike voorwiel enkele cm langer is dan deas van het vervangwiel, en de ( verende) vork is niet bij elkaar te krijgen zodanig de de moeren aangedraaid kunnen worden, wat nu?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.