Veel voorkomende problemen met E-Bike accu’s

Veel voorkomende problemen met E-Bike accu’s

Problemen met je E-Bike accu? Heb je het idee dat de accu van je elektrische fiets minder wordt? Of doet hij het helemaal niet meer? In dit artikel nemen we de meest voorkomende problemen met je door. Uiteraard vertellen we je ook wat je zelf kunt doen om de problemen met je elektrische fiets accu op te lossen.

Veel voorkomende problemen met E-Bike accu’s

Slechte contacten

Geeft de accu van je elektrische fiets onverklaarbare storingen? Valt de ondersteuning soms weg? Of gaat hij helemaal niet aan? Dan is het altijd goed om de contacten te controleren. Zit de accu er goed in? Zit er geen corrosie op de contactpunten? Als dit wel het geval is is het een goed idee om de contacten schoon te maken. Dit kun je doen met een staalborsteltje. Spuit de contacten vervolgens in met contactspray. Op deze manier weet je zeker dat het daar niet meer aan kan liggen.

Kapotte lader

Het is wat knullig maar wel het meest voorkomende probleem met E-Bike accu’s. Weet je zeker dat de lader nog werkt? Het is een goed idee om iemand te zoeken met dezelfde lader of te vragen of je hem kunt testen bij de fietsenwinkel.

Je kunt ook met een multimeter meten of er nog spanning op de lader staat. In veel gevallen is een kabelbreuk de boosdoener.

Slaapstand

Accu’s kunnen in slaapstand gaan. Dit gebeurd meestal als de fiets een langere tijd niet gebruikt is. Deze slaapstand voorkomt dat de accu diepteontlading krijgt en er blijvende schade op kan treden. De slaapstand is dus erg nuttig.

De meeste accu’s hebben een knop om deze uit de slaapstand te halen. Dit is vaak een aan/uit knop. Controleer de accu goed. Soms zit deze gewoon boven op de accu maar in sommige gevallen zit hij ook verstopt en is deze alleen zichtbaar als je de accu uit de fiets haalt.

Ook kan het helpen om de accu een keer helemaal op te laden. Als je hem een nacht aan de lader legt werkt hij de volgende dag vaak ook weer.

Helpen bovenstaande oplossingen niet? Dan is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de winkel waar je de fiets gekocht hebt. In veel gevallen hebben deze dit wel vaker mee gemaakt en kunnen ze je snel helpen om de accu weer ‘’wakker’’ te maken.

In tube accu
Bafang aan knopje

Rammelende accu

Hoor je je accu trillen of rammelen tijdens het fietsen? Dan zit er waarschijnlijk ruimte op de accu slede. Dit kun je oplossen door 1 van de boutjes van de slede los te schroeven en hier een ringetje tussen te doen. Op die manier zit de slede niet meer helemaal recht waardoor de accu er strakker in zit en geen lawaai meer kan maken.

Je kunt er ook voor kiezen om ergens een rubbertje tussen de accu en het frame of de slede te drukken zodat er geen speling op de accu zit.

Ouderdom

Natuurlijk is ouderdom ook een veel voorkomend probleem. Een accu wordt steeds iets minder. Kun je in eerste instantie 70 kilometer fietsen? Dan is dit in het tweede jaar misschien nog 65 kilometer. En zo wordt hij steeds iets minder. Precies zoals de accu van je telefoon of laptop. 

De enige manier om dit op te lossen is om de accu te vervangen of deze te laten reviseren. Dan werkt je accu weer als een nieuwe.

Wil je weten wat de huidige staat van je accu is? Dan kun je je accu ook laten testen voor ongeveer 20 euro. Dan krijg je een rapport en weet je precies hoe je accu er aan toe is.

E-Bike accu laten vallen

Heb je je E-Bike accu laten vallen en vertrouw je hem nu niet helemaal meer? Als de behuizing beschadigd is of er andere zichtbare schade is is het altijd verstandig om even bij de fietsenwinkel langs te gaan. Als cellen in de knoei komen te zitten kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Ga bij twijfel dus altijd even bij een specialist langs.

Heb je nog vragen of opmerkingen of een ander probleem met je E-Bike accu? Laat het dan vooral even weten in de reacties.

Of lees hier meer artikelen over E-Bikes.

En lees hier hoe je de levensduur van je accu kunt verlengen.

7 reacties

  1. Ik heb een sundvall e-bike maar kan nergens onderdelen vinden. bv een bagage drager is nergens te vinden hebben jullie tips?gr patrick

  2. De accu gaat soms heel moeilijk los. Ik moet de accu in huis opladen. Is er wat aan te doen dat de accu makkelijker los gaat? Hij schuift onder de bagagedrager. Ik heb een ebike van Stella

  3. heb Trek fiets met Bosch accu in het frame tussen zadel en stuur. nu moet ik hem met riempje eromheen vastmaken want blijft niet zitten in het frame.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.