Sloten openmaken met een loper.

Sloten openmaken met een loper.

Sloten openmaken met een loper. Dit verhaal is inmiddels al erg oud maar nog steeds super relevant. AXA is een geweldig bedrijf wat enorm goede sloten maakt. Maar ook een geweldig bedrijf heeft wel eens een misser. AXA heeft de zogenaamde SL7 en SL9 sloten gemaakt. Deze sloten waren destijds enorm populair en eigenlijk elke duurdere fiets was voorzien van dit slot. Het probleem is dat deze te openen zijn met een blanco sleutel. Deze blanco sleutel werd door middel van een smoesje of diefstal opgehaald bij de slotenmaker en vervolgens konden fietsendieven alle SL7 en SL9 sloten openmaken zonder dat het op viel. De dief liep tenslotte met een sleutel naar de fiets toe en reed er zo op weg.

AXA SL9 Sloten openmaken met een loper.

Vooral in het begin zijn er op deze manier enorm veel fietsen gestolen en heeft dit erg veel aandacht gehad in de media. Helaas rijden er nog steeds enorm veel fietsen rond met deze sloten. Er zijn geen cijfers te vinden om wat voor aantallen het gaat maar ik vermoed dat dit om honderdduizenden gaat. Vaak zijn deze mensen er van overtuigd dat ze een goed slot hebben. Het is tenslotte een AXA slot en ze hebben er misschien zelfs een insteek ketting bij.

Er zijn nog steeds duizenden van dit soort sleutels in omloop. Ze zijn zelfs online te bestellen.

Vervang je slot.

Omdat het al ruim 10 jaar geleden gebeurd is staan mensen hier helemaal niet meer bij stil. Ik wil opnieuw iedereen oproepen deze sloten zo snel mogelijk te vervangen. Je vertrouwen verliezen in AXA is nergens voor nodig, ze zijn nog steeds de allerbeste op het gebied van ringsloten. Dit was een incident was later niet meer is voorgekomen.

Welk slot moet ik dan gebruiken?

Ik zou zelf altijd voor een nieuw AXA ringslot gaan. Bijvoorbeeld de AXA Solid of de AXA Defender. Uiteraard in combinatie met een extra slot. Lees HIER meer over het beveiligen van je fiets.

Een vergelijkbaar probleem is recent ook voorgekomen met sloten van de Hema, Action en Blokker. Dit zijn allemaal sloten voor minder dan 10,- per stuk. Mijn advies, koop nooit zo’n soort slot. Dit is vragen om problemen. Als je niet heel graag van je fiets af wilt koop dan alsjeblieft een duurder fietsslot van een goed merk.

P.S. Omdat ik foto’s wilde maken van een SL7 en een SL9 belde ik iemand die een aantal fietsen had staan of hier toevallig zo’n slot tussen zat. Er stonden 8 fietsen waarvan 5 met een SL7 of SL9, 2 met een ander slot en 1 zonder slot.

6 reacties

  1. Vervang je slot terwijl je denkt dat je een goed slot hebt…….en wie gaat dat betalen ????? heeft AXA er wel eens voor gewaarschuwd en in de media gebracht ???? Vreemde reactie !!!!

  2. Ik weet dat dit ook al weer 2 jaar geleden is en je waarschijnlijk niet gaat reageren maar is het nog mogelijk om zo’n loper te krijgen? Want mijn fiets heeft zo’n slot en ik ben mijn sleutel kwijt.

    1. Je kan het na vragen bij een fietsenmaker. Die zal die blancos vast wel hebben ivm iemand binnen komt om een kopie te laten maken. Maar er zijn twee soorten. De linker en rechter sleutel(slot). Eentje werkt alleen. Dus laten we zeggen de linker en als jij jouw net het rechter slot heb kan je hem niet openmaken met een rechter sleutel.

  3. betreft het hier de zgn. Poolse sleutel? ik kocht een paar jaar terug een Defender slot en de verkoper adviseerde me daarom niet te vertrouwen op een insteekketting maar een losse ketting te nemen om mijn fiets mee vadt te zetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.