Fietsslot open slijpen

Fietsslot open slijpen – Hier moet je op letten

Fietsslot open slijpen. Ben je de sleutel van je fiets kwijt? Balen! Je zult als je hem echt niet meer kunt vinden met een slijptol aan de gang moeten. Maar hoe doe je dit nou zo verantwoord mogelijk?

Hier kun je terecht voor een betaalbaar slot.

Bescherming

Als eerste zul je een veilige flex / slijptol moeten hebben. Het is belangrijk dat deze een bescherm kap heeft. 

Ook is het aan te raden om een veiligheidsbril, gehoorbescherming en eventueel handschoenen te dragen. Zorg ervoor dat je altijd goed geconcentreerd te werk gaat. Leg de flex alleen weg op het moment dat hij helemaal uitgedraaid is. Leg je hem langer dan een paar seconden weg? Trek dan direct de stekker uit het stopcontact om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Het kan zijn dat je buurman even zonder bescherming zo ergens wat af slijpt maar dit is niet veilig. Wellicht is dit een installateur die dagelijks met dit soort gereedschap werkt maar als je dit incidenteel gebruikt is het vak groot belang dat je je goed aan de veiligheidsvoorschriften houd.

Stap 1: Boutjes losdraaien

Een ringslot zit vaak vast met 2 boutjes of zelf tappende schroefjes op de achtervork. Draai deze beide los. Als je dit gedaan hebt kun je het slot een stukje draaien waardoor je meer ruimte creëert voor de slijttol.

Sommige sloten zitten ook nog vast met een boutje onder in het slot. Dit is vaak een klein torx boutje. Deze moet je ook losdraaien. Dit is vervelend want je kunt hier niet goed bij. Als je de band leeg gaat lopen maak je meer ruimte om dit boutje te demonteren.

Stap 2: Bepaal welke kant je gaat door slijpen

Het is belangrijk om het slot aan de juiste kant door te slijpen. Als je het aan de verkeerde kant doet gaat het slot nog niet open en moet je 2 keer. Slijp het slot door aan de kant van de slotknop. Dit is de knop die je naar beneden duwt als je je fiets op slot zet. 

Slot openbreken

Stap 3: Doorslijpen

Let op: Zodra je de beugel doorgeslepen hebt valt deze waarschijnlijk op de grond. Deze is super heet. Zorg dus dat je dit doet op een vuurvaste ondergrond. Als er bijvoorbeeld een kleed onder ligt brand de beugel er zo doorheen.

Ook is het handig om een tang bij de hand te houden om de beugel vast te pakken zodra deze ergens valt waar je hem niet wil hebben.

Slijp de beugel door zo dicht mogelijk bij het slot. Als je ergens in het midden begint te slijpen krijg je hem er nog steeds niet af. Om optimale ruimte te maken slijp je dus bijna tegen het slot aan af.

Houd goed in de gaten dat je tijdens het door slijpen niet per ongeluk het frame of de band raakt. Als je net uitschiet en de band raakt is hij direct kapot en/of lek. 

Eventueel kun je de delen die in de buurt komen van het slot afdekken met een doek.

Stap 4: Slot demonteren

Dan kun je nu het slot demonteren. Het is verstandig om even te wachten voordat je het slot er af haalt. Hij kan erg heet zijn en je kunt je vingers branden of bijvoorbeeld je jasbeschermers weg smelten.

Stap 5: Slot monteren

Dan kun je nu een nieuw slot monteren. Dit kun je doen met de boutjes die je net gedemonteerd hebt. Lees hier alles over slot vervangen.

Alternatieven fietsslot open slijpen

Fietsslot open breken

Vaak willen mensen proberen een fietsslot open te breken. Dit is in de meeste gevallen niet te doen. Ook kun je de stalen beugel niet doorknippen met een betonschaar. Als je dus een slot hebt van bijvoorbeeld AXA of Abus hoef je hier niet eens aan te beginnen. Als je een goedkoop Action slot hebt kun je soms de gok nog wel eens wagen.

Bij hele goedkope sloten kun je soms een platte schroevendraaier in het sleutelgat steken. Vervolgens geef je er een flinke klap op met de hamer en kun je het slot zo opendraaien. Je gebruikt de schroevendraaier dus eigenlijk als sleutel. Dit kan wel alleen bij goedkope B merk sloten en werkt niet altijd. Ook kun je je schroevendraaier beschadigen. Het slot gaat ook kapot maar dat maakt niet uit als je de sleutel toch al kwijt bent.

Fietsslot door zagen

Ook hiervoor geld dat dit alleen kan bij extreem goedkope sloten. We zien regelmatig mensen die een AXA slot proberen door te zagen met een ijzerzaag. Dit is niet te doen. Misschien krijg je het met een hele goede zaag en een heel goedkoop slot wel voor elkaar maar het gaat alsnog flink wat tijd kosten. Als je echt niet aan een slijptol kunt komen kun je misschien beter bij de lokale fietsenmaker vragen wat het kost om je slot door te slijpen.

Hangslot open breken

Heb je een ketting met een los hangslot? Hier is nog wel een trucje voor. Je kunt met 2 2 steeksleutels een echt sterk slot open breken. Hoe je dat doet zie je in de video hier onder.

Nog vragen of opmerkingen over fietsslot open slijpen? Stel ze gerust hier onder in de reacties.

7 reacties

 1. Beste Benn,

  Ik draag jou en je site oprecht een warm hart toe, maar dit lijkt me niet zo’n goed idee.
  Hoe minder mensen weten hoe je een slot moet openbreken, hoe beter, vind ik.
  Voorts denk ik dat je onervaren mensen niet met een -mogelijk zeer gevaarlijke- slijper moet laten omgaan, zelfs als je er goede schriftelijke aanwijzingen bij geeft.
  Tot slot vind ik dat dit onderwerp niet helemaal hoort bij ‘fietsenmaken doe je zelf’.

  Ik verneem graag je reactie.

  Dirk

  1. Hoi!

   Bedankt voor je reactie!

   Ik denk dat dit beter is dan zonder instructie aan de gang gaan.

   Daarnaast is het onvermijdelijk; als je als fietsenmaker of fietsenklusser aan de slag gaat kom je dit vroeg of laat tegen.

   Daarnaast is een haakse slijper zo bij de bouwmarkt te koop. Het lijkt me beter om iemand te wijzen op de gevaren dan dat feit te negeren en iemand zonder instructie aan de gang te laten gaan.

   Groeten,

   Benn

  2. helemaal mee eens,! ik zou dit verhaal van openbreken en slijpen, verwijderen meteen! dit is om problemen te voorkomen, voor de schrijver,,,
   aanzetten voor criminele acties en daden…
   ook daar kunnen slachtoffers vallen…. helaas…
   dat wilt u als fietsenmaker ertc adviseur toch niet op uw geweten krijgen?…
   teveel informatie, in positieve zin, kan ook heel nare effecten opleverden.. en ’t maakt ’t normaal, in deze jeugdcultuur.. “staat toch gewoon o website, hoe je moet pikken, openbreken van ’n slot, etc… dus toen was het slot eraf, en ging ik heel snel met de gelikte fiets rennen, en keen niet bij ’t oversteken na, en zag die auto door alle euforie niet eens, ik wilde me snel met die fiets verstoppen, was heel bang…
   achteraf, als de info voor die jonge knul niet voorgekauwd was, en met filmpjes te leren was, kon hij nu nog meer dan alleen ja en nee schudden, en wie zijn schuld het is… dat is niet belangrijk, het had voorkomen kunnen worden, al was het maar voor dat 1e knulletje,… toch 1 op je netvlies teveel.. toch…,
   ik ga morgen wel zelf mijn afgebroken remkabel geheel vervangen, chapeau daarvoor, die hulp info is voor mij als jonge dame echt effectief geweest… heel fijn.. ?

 2. Goed artikel maar er is 1 ding waar ik het mee eens ben. Alle schroefjes losdraaien is geen goed advies. In sommige gevallen hoef je geen enkel los te schroeven om op de juiste plaats te kunnen slijpen. Indien dat niet gaat schroef dan het schroefje tegenover de slijpzijde los en draai het ander schroefje extra stevig vast. Het is belangrijk dat het slot stevig vast zit wanneer je slijpt. Gebruik eventueel een lijmklem, maar slijp niet in een loshangend slot.

 3. Beste Benn,

  Goed artikel maar er is 1 ding waar ik het NIET mee eens ben. Alle schroefjes losdraaien is geen goed advies. In sommige gevallen hoef je geen enkel los te schroeven om op de juiste plaats te kunnen slijpen. Indien dat niet gaat schroef dan het schroefje tegenover de slijpzijde los en draai het ander schroefje extra stevig vast. Het is belangrijk dat het slot stevig vast zit wanneer je slijpt. Gebruik eventueel een lijmklem, maar slijp niet in een loshangend slot.

  Met vriendelijke groeten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.