Fiets stuur verstellen

Fiets stuur verstellen

Wil je het stuur van je fiets verhogen of verlagen? Dit kun je in de meeste gevallen gemakkelijk zelf doen. Maar hoe werkt dit precies? In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf je stuur kunt verstellen. De juiste hoogte van het stuur is erg belangrijk. Bij verkeerde afstelling kunnen rugklachten optreden.

Let op: Op iedere stuurpen zit een indicatie van hoe ver hij omhoog kan. Het is belangrijk dat je het stuur niet hoger zet dan de indicatie. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

Klassieke stuurpen

Een klassiek stuur die je tegenkomt op de meeste fietsen word op zijn plaats gehouden door een expander. Dit is een scheef metalen blokje welke de stuurpen vast drukt in de voorvork.

Dit type stuur kun je verstellen met een inbussleutel of steeksleutel en een (kunststof) hamer.

In het midden van de stuurpen zie je een bout zitten. Draai de bout een centimeter los. Als het goed is komt deze nu een stukje naar boven. In de meeste gevallen zit het stuur nu nog wel vast. Geef voorzichtig een tik op de bout. Wanneer je dit doet gaat de expander naar beneden en zit je stuur los. Je kunt het stuur nu op de juiste hoogte zetten en weer vast draaien. In onderstaand filmpje zie je hoe dit expander systeem precies werkt.

Let op: Draai de bout er niet helemaal uit. Het kan in dat geval gebeuren dat de expander los zit en naar beneden valt. Dit is wel op te lossen maar kost een hoop extra tijd.

Verstelbare stuurpen

Ook zijn er veel fietsen met een vergelijkbaar systeem en een verstelbare stuurpen. Deze kun je echter ook nog steeds omhoog of naar beneden zetten. Dit doe je door de hendel van de verstelbare stuurpen helemaal omhoog te doen. Vervolgens beweeg je het verstelbare gedeelte heen en weer. Als het goed is zie je nu een gaatje verschijnen. In dit gaatje zit de inbus. Verder is het principe hetzelfde als bij de klassieke stuurpen. Je draait de bout een stukje los, tikt hem naar bendeden met een hamer en kunt de stuurpen op hoogte zetten.

A Head stuurpen

Veel nieuwe elektrische fietsen en mountainbikes hebben een ander systeem. Dit zogenaamde A Head systeem kun je niet heel gemakkelijk verstellen. Meestal hebben deze fietsen ook een verstelbare stuurpen welke je dus wel makkelijk kunt verstellen.

Moet het stuur toch echt omhoog? Dan kun je dit doen met een vulring. Draai de inbus bouten aan de zijkant van de stuurpen los en eventueel het kapje bovenop de stuurpen. Je trekt nu het stuur en een deel van de stuurpen omhoog. Je kunt hier nu een extra vulring tussen plaatsen mits de voorvork lang genoeg is. Draai na het plaatsen van de vulring de bouten weer vast en klaar is kees. Dit scheelt wel maar een heel klein stukje. Vaak een aantal millimeter. Moet het stuur echt veel verder omhoog? Dan kun je gebruik maken van een stuurpen verlenger. Hiermee kun je het stuur een flink eind omhoog zetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.