Fietsreparatie kosten

Fietsreparatie kosten

Inhoud verberg
1 Fietsreparatie kosten

Fietsreparatie kosten. Je fiets is kapot, balen!! Maar wat kost het nou precies om je tweewieler te laten repareren? Fietsreparatie kosten verschillen natuurlijk per fietsenwinkel maar er zijn wel bepaalde bedragen waar je vanuit kunt gaan. In dit artikel vertellen we je wat je gemiddeld kwijt zult zijn bij de plaatselijke fietsenzaak.

Lijst fietsreparatie kosten

Aandrijving

Onder je aandrijving valt je trapas, tandwielen, ketting en cranks.

Trapas vervangen 60-80 euro

Het vervangen van je trapas is over het algemeen een erg dure fietsreparatie. Je hebt 2 soorten trapassen. Een geschroefde trapas of een geperste trapas. Over het algemeen zal een geperste trapas duurder zijn om te laten vervangen. Deze komt vooral voor in Gazelle fietsen.

Achter tandwiel vervangen 25-35 euro

Dit gaat over het vervangen van een achter tandwiel op een fiets met naaf versnellingen of een remnaaf. Dit is dus een prijsindicatie voor een fiets met 1 achtertandwiel. Bij derailleur fietsen is dit duurder.

Achter tandwielen (cassette) derailleur fiets vervangen 30 euro (Excl. cassette)

De cassette vervangen zal ongeveer 30 euro kosten. Deze prijs heb ik in tegenstelling tot de andere bepaald zonder het materiaal. Dit omdat er in de prijzen van cassettes enorm veel verschillen zitten. Een cassette kan 10 euro, maar ook zeker 100 euro kosten.

Ketting vervangen 25-30 euro

Een ketting vervangen is voor de gemiddelde fietsenmaker maximaal 10 minuten werk. Ze spannen direct de ketting ook op en smeren hem met een goed smeermiddel. Aangezien een ketting tussen de 3 en de 10 euro kost zouden de kosten absoluut niet boven de 30 euro uit mogen komen.

Crank set vervangen naafversnelling/remnaaf fiets 40-60 euro

Over het algemeen kost het vervangen van een complete crankset zo’n 40 tot 60 euro. Dit zal iets goedkoper zijn wanneer je alleen de linker (zonder tandwiel) vervangt. Alleen de linker crank vervangen zal zo’n 20-25 euro kosten.

Crank vervangen derailleur fiets 20-25 euro (excl. materiaal)

Wederom is dit de prijs exclusief materialen omdat hier erg veel verschil in zit. Een goedkope crank set met meerdere bladen zal ergens tussen de 20 en 30 euro kosten.

Remmen

Remkabel vervangen binnenkabel 7,50-17,50

Toen ik zelf nog een fietsenwinkel had was remkabel vervangen misschien wel mijn favoriete reparatie. Een remkabel kost gemiddeld 0,44 cent en zit er binnen 5 minuten op. Veel meer dan een tientje zou dit dus eigenlijk niet kunnen kosten. Toch gebeurd het nog vaak dat hier veel meer voor gevraagd word.

Remkabel vervangen binnen + buitenkabel 15-30 euro

Wanneer zowel de binnen als de buitenkabel vervangen moet worden is het iets meer werk. Toch zal een ervaren fietsenmaker dit altijd binnen 10 minuten doen.

Remblokken vervangen 12,50-30 euro

Let op, het gaat hier om standaard remblokken. De meeste fietsenmakers hebben een budget variant die voor een prijs als deze gemonteerd kunnen worden. Uiteraard kun je ook veel duurdere remblokken krijgen.

Rollerbrakes smeren 2,50-10 euro

Na verloop van tijd kunnen rollerbrakes erg gaan piepen en kraken. Dit is op te lossen door de remmen even te smeren met een beetje Shimano Rollerbrake vet. Dit vet is vrij prijzig dus de fietsenmaker zal hier altijd iets voor vragen. Tussen de 2,50 en 5 euro zou realistisch zijn voor het smeren van rollerbrakes.

Remhandgrepen vervangen 10-40 euro

Hier kan erg veel verschil in zitten. Bij deze reparatie is de voornaamste kostenpost de remgrepen zelf. Als de fietsenwinkel alleen originele Shimano remgrepen verkoopt is de reparatie wel 2x zo duur als dat ze gewoon goedkope Saccon remgrepen gebruiken.

Stuur

Balhoofd afstellen 5-15 euro

Simpel en snel klusje. Voor een ervaren fietsenmaker zo’n 5 minuten werk.

Balhoofd stel vervangen 30-90 euro

Balhoofd lagers en cups etc vervangen is best een klusje. Het grootste gedeelte van dit bedrag is dus ook werkloon. Naar mijn mening zou dit zo’n 40 euro kunnen kosten. Toch heb ik vaker dan eens gehoord dat hier tot wel 90 euro voor gevraagd word.

Handvatten vervangen 5-20

Wederom, de gebruikte materialen zijn de grootste kostenpost. Vaak beginnen deze prijzen rond de 7,50-10 euro.

Versnellingen

Versnellingen afstellen Shimano Nexus 3, 7 en 8. 5-15 euro

Mensen hebben vaak het idee dat het afstellen van versnellingen een hele moeilijke klus is. Dit is absoluut niet het geval en is vaak in 2 minuutjes klaar.

Versnellingen afstellen overige naaf versnellingen. 5-20 euro

Er zijn natuurlijk meer systemen op de markt. Soms is dit iets meer werk maar vaak zal dit ook niet meer dan 10 minuten kosten.

Versnellingen afstellen derailleur fiets. 15-25 euro.

Dit is iets meer werk. Vaak smeert de monteur direct je derailleurs en je ketting. 

Versnellingskabel vervangen. 20-30 euro

Naaf vervangen. 75-175 euro

Het vervangen van een versnellingsnaaf is een enorm dure operatie. Dit begint bij 75 euro als de fietsenmaker gebruikte onderdelen op voorraad heeft. Wanneer er een nieuwe naaf gebruikt word gaat dit gauw richting de 175 euro voor deze reparatie. (Dit kun je ook zelf doen, tweedehands wiel scoren op marktplaats en de naaf omwisselen. Lees in dit artikel hoe je zelf je naaf kunt vervangen.)

Wielen

Spaak vervangen. 15-45 euro

In principe kan een spaak vervangen nooit erg duur zijn. Een spaak inclusief montage kost bij een goede fietsenwinkel maximaal 20 euro. Vaak word hier meer voor gevraagd omdat de consument moeilijk kan inschatten hoeveel werk dit is.

Wiel richten (slag uit wiel halen). 20-30 euro

Wat een slag uit een wiel halen kost hangt natuurlijk erg af van de grootte van het slag. Als het een heel klein slagje is zou het zomaar kunnen dat de fietsenmaker dit even tussendoor doet voor een tientje. Als het een enorm slag is word dit wat duurder.

Wiel opnieuw spaken. 60-90 euro

Niet alle slagen kun je nog repareren. Ook kan het zijn dat er een scheur in je velg zit of een vervelend hoogte slag. In dit geval kun je je wiel het beste laten omspaken. De meeste fietsenmakers vragen hier ongeveer 75 euro voor excl. de kosten van het materiaal.

Achterwiel vervangen stadsfiets. 45-70 euro

Dit is het tarief voor een 28×1 5/8 wiel met remnaaf. Een standaard stadsfiets met terugtraprem dus.

Voorwiel vervangen stadsfiets. 30-50 euro

Een voorwiel vervangen is qua materiaal een stuk goedkoper. Uiteraard is dit ook minder werk. Dit zal dus ook minder duur zijn dan een achterwiel.

Achterwiel vervangen omafiets. 55-80 euro

Een omafiets wiel is vaak van staal gemaakt en komt wat minder voor. Een 28×1 1/2 wiel is dus wat duurder om te vervangen.

Voorwiel vervangen omafiets. 40-60 euro

Dit is een 28×1 1/2 voorwiel.

Banden

Band plakken. 5 tot 15 euro

Een band plakken kost vaak tussen de 5 en de 15 euro. 10 euro is vrij gemiddeld. Een band plakken van een E-Bike is vaak net zo duur als voor een normale fiets. Het is namelijk niet per se veel meer werk.

Binnenband vervangen. 10 tot 25 euro

Een binnenband vervangen kost meestal tussen de 10 en 25 euro. Dit is vaak wel iets duurder bij een elektrische fiets dan bij een gewone fiets. Ook kan de bandenmaat uit maken. Voor een standaard stadsfiets is dit vaak een stuk goedkoper dan voor een kinderfiets.

Buitenband vervangen. 20 tot 60 euro

Bij de buitenband zijn materiaalkosten erg belangrijk. Je kunt namelijk een goedkope buitenband kopen voor nog geen tientje maar je kunt ook kiezen voor een dure anti lek band. Dit maakt erg veel uit voor de uiteindelijk prijs. Ook hier zijn de kosten van een E-Bike band vervangen weer wat hoger dan bij een normale fiets.

Vaak is het trouwens iets goedkoper als je zowel je binnen als buitenband vervangt. Het is namelijk niet veel meer werk dus je betaald dan meestal alleen extra voor het materiaal.

Ook kan het invloed hebben op de prijs of het gaat om een achterband vervangen of om de voorband. Sommige fietsenmakers vragen iets meer voor de achterband omdat dit wat meer werk is.

Wat kost een fietsenmaker?

Iedere fietsenmaker hanteert een ander tarief. Bij de meeste grotere fietsenzaken ligt dit tarief rond de 60-70 euro per uur. Bij wat kleinere fietsenmakers tref je nog wel eens een lager tarief. Het is hoe dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden. Een tijdrovend klusje waar weinig onderdelen voor gebruikt worden kan best wel eens hoog uitvallen. Een mobiele fietsenmaker rekent vaak vergelijkbare tarieven alleen heb je hier soms nog te maken met voorrij kosten.

E-Bike onderhoud

En wat kost het onderhoud van een elektrische fiets? Is dit veel duurder dan bij een normale fiets? In veel gevallen rekent de fietsenmaker een wat hoger tarief voor het onderhoud van een elektrische fiets. Soms is dit namelijk iets complexer. Ook zijn onderdelen voor elektrische fietsen vaak een stuk duurder. Zo heb je specifieke E-Bike banden en andere onderdelen specifiek voor elektrische fietsen. Ook is de elektronica natuurlijk erg duur.

Word het te duur om je huidige fiets te laten repareren bij een fietsenmaker? Je kunt het natuurlijk ook zelf doen. Met de verschillende fietsreparatie blogs op onze website en de onderdelen van Budgetfietsonderdelen.nl kom je een heel eind.

Tot zover onze fietsreparatie kosten lijst. Mis je nog iets op deze lijst? Laat het even weten in de reactie en we voegen het zo snel mogelijk toe.

41 reacties

      1. Band plakken is niet moeilijk gewoon binnen band er uit haal eerst de lek op zoek . Dan binnen band waar de lek zit ff zachtjes schuur met fijn schuurpapier op de plek dan bande plak spul op doen ff laten drogen dan zo plakker op doen ff goed aan druk klaar is Kees . Ik vind gewoon belachelijk dat fiets maken er veel geld voor vragen

      2. Benn .mij vast fm die onderhoud doet aan mij batavus fonk ik heb bij hem abo niet dat ik lui ben maar vind fijn om aan iemand uit laten voer die er verstand van heeft ik betaal per maand 7 half euro per maand op jaar basis 90 euro en bij mij oude fiets maker kan ik eventueel voor klein ding gratis uit laten voer bijvoor beeld speling in balhoofd zelf kan ik mij ketting vervangen en tand wiel maar mij kettingpons ben ik kwijt dus dat word nieuw kopen band plak doe ik als nood liefst vervangen

  1. Ik wil een nieuwe kettingkast op een ralleigh laten zetten. Deze moet worden besteld door de fietsenmaker. Hoeveel ben ik ongeveer kwijt aan de kettingkast + de nieuwe erop zetten?

    1. Hallo Charlie,

      Dit hangt helemaal van de kosten van de kettingkast af. Aangezien hier ook al marge op zit zul je voor het monteren 15 tot maximaal 20 betalen. De kosten van de kettingkast kunnen variëren van 10 tot 35 euro.

  2. In de velg van het achterwiel van m’n Stella E-bike is een scheurtje ontstaan, wellicht door het te strak aandraaien van een aantal spaken bij een eerdere servicebeurt. De velg kan vervangen worden, de prijsopgave van deze reparatie zou 250 euro zijn. Dit terwijl de fiets 1.039 euro gekost heeft en 4 jaar oud is. De garantie van 5 jaar zou alleen het frame betreffen. Ik vind € 250,00 te duur; het lijkt alsof men de totale achterwielpartij gaat vervangen, wat volgens mij niet nodig is. Hooguit een nieuwe ketting vanwege dat deze wat uitgerekt zou zijn. Het betreft een fiets met 28 inch velgen met aan het achterwiel een derailleur, in het voorwiel is de motor gemonteerd. Wat is jullie mening?

    1. Hallo,

      Wat vervelend om te horen. Om te beginnen begrijp ik dat dit na 4 jaar niet meer onder de garantie valt. Als het inderdaad veroorzaakt is door een monteur die een servicebeurt uit heeft gevoerd zou het hem wel aan te rekenen zijn maar dat is achteraf lastig te zeggen.

      250 euro lijkt mij een bizar bedrag! Zelfs als het wiel vervangen word. Mag ik vragen hoeveel tandwielen deze fiets achter heeft? Ik denk dat ik zelf een set met achterwiel, cassette en ketting moet kunnen leveren voor 70-100 euro.

      Wij doen geen montage maar er zullen genoeg fietsenmakers zijn die voor een paar tientjes dit om willen zetten. Dit is niet veel werk.

      Groeten,

      Benn

    1. licht er aan welk type standaard enkel of dubbele poot kosten vanaf 6 euro tot 30 euro voor 1 met dubbele poot voor een zware fiets.

  3. Na een avondje stappen is mijn versnelling kapot gegaan. De versnellingskabel zit nog wel op de goede plek maar de versnelling zelf is compleet kapot. Hoeveel zou een nieuwe versnelling met maar 3 standen ongeveer kosten?

    1. Hallo Thomas,

      Dat hangt er heel erg vanaf wat precies kapot is. Het zou goed kunnen dat de shifter (de versteller aan het stuur) kapot is. Dit kost je tussen de 40 en 60 euro bij de fietsenmaker (ongeveer).

      Eventueel kun je deze ook zelf vervangen. Dan is het een stuk goedkoper. Wel moet je weten of het echt aan de versteller ligt en wat voor versnellingssysteem je op je fiets hebt zitten. Als je het zelf gaat doen kun je hier in ieder geval betaalbare onderdelen vinden: Budget Fietsonderdelen

      Groeten,

      Benn

  4. Hallo,

    De standaard van mijn sparta Lexicon damesfiets ( kleine wielmaat) is lam. Wat kost het om er een nieuw op te laten zetten? (/incl de standaard zelf) en kan ik daar op wachten.

    Met vr groet

    Lies

  5. Goedemorgen Benn,

    Van mijn Batavus Fuze Ego (10-speed) is mijn ketting en cassette (vanaf 11 tanden) vervangen. Kan je een inschatting maken wat dit bij de fietsenmaker zou mogen kosten?

    Graag je reactie. Bvd.
    Vr. groet, Tony

    1. Dat hangt vooral af van de gebruikte materialen denk ik. Het vervangen zelf (werkloon) zal ongeveer 40 euro zijn. Een goede fietsenmaker doet hier iets meer dan een half uur over gok ik en vaak word er 60-70 euro per uur gerekend.

      Groeten,

      Benn

  6. Hallo, ik heb een racefiets en vanuit t niets doet mijn versnelling het niet meer naar behoren, van de 7 tandwielen achter wil hij nog maar naar 2 ervan, de lichtere en zwaardere versnellingen doen t niet meer, ik snap zelf niks van versnellingen, heb net paar filmpjes gekeken en zelf wat proberen te fixxen maar niks lukt.

    Enig idee wat de oorzaak kan zijn en wat het me zou kunnen gaan kosten ongeveer.
    Groet, Michel

    1. Hallo Michel,

      Dit klinkt niet als een heel heftig probleem. Ik denk dat je je kabels dan even moet laten vervangen en opnieuw moet laten afstellen. Ik denk dat dit met een paar tientjes wel klaar moet zijn.

  7. Hallo Michel,
    Mijn dochter haar fiets is gevallen. Nu loopt het aan 1 kant aan. Mijn man heeft al geprobeerd het te buigen maar lukt voor geen meter. Wat zal de prijs zijn? Het is een Cortina U2 fiets. Alvast bedankt voor de moeite

  8. Hi,
    Ik heb een fiets waarvan de kettingkast en de remmen vervangen moeten worden. Wat zullen de kosten ongeveer zijn?

    Bij voorbaat dank,

    Sanne

  9. Goedemiddag
    het achter spatbord van mijn dochters fiets moet vervangen worden…wat zijn hier ongeveer de kosten van?
    Mvg Esther

  10. Hallo ik heb een vraag ik heb een oma fiets waar 1 trapper van af is ,en ik heb een gewone dames fiets waar ik nieuwe kettingspanners op moet hebben kun je mij vertellen? Wat goedkoper is om te laten maken groetjes

  11. Mijn achteruittraprem is kapot, hij wil namelijk niet meer remmen en ook niet meer vooruit trappen. Dit was even verholpen door wat wd-40 erop te doen, alleen later gebeurde dit weer. Ik merkte dit doordat tijdens het fietsen het trappen steeds haperde, en raar voelde bij het remmen.
    Hoe duur zou dit ongeveer zijn om dit te repareren? of moet direct het hele achterwiel vervangen worden?

  12. hallo hier vraag ik je als we aan het fietsen zijn dan durft deze derailleur op de grootste versnelling soms eens door schieten en dat is wel verschietend en ook vervelend als je gewoon aan het fietsen bent , en dat is alleen op het grote versnelling , wat zou het kunnen zijn ! het met is X-trackt we hier heel tevreden van deze en het is met een middenmotor en ze hebben het alle twee de een wat minder als de andere , indien jullie hier iets meer van weten kunnen jullie met het dan laten weten zodat het kan verholpen of gemaakt worden
    MVG
    Roger

  13. Een band vervangen op een gewone fiets lukt wel. Maar het vervangen van een 29 inch tubeless band op een mtb lang niet altijd. Er blijft een hoogteslag in (het parallellijntje loopt niet goed langs de velg). Doet een fietsenmaker deze klus ook, en tegen welke kosten?

  14. Beste, ik heb een mountainbike via mp gekocht, maar de versnellingen werken niet goed. Het zijn 21 versnellingen, maar niet iedere versnelling pakt die. Zelfs de zwaarste versnelling is niet heel zwaar. Zijn dan de versnelling versleten of moeten ze gewoon opnieuw afgesteld worden? En wat kost het?

  15. Hallo,

    Ik zou graag mijn spatborden willen vervangen zowel voor als achter. Hoeveel kost het bij jullie om ze te repareren? En wat ik ook wil weten is, heb mijn voor en achterlicht die automatisch aan gaan van zodra de fiets rijdt, maar hoe kan ik ervoor zorgen dat ik ze enkel aan kan zetten als het nodig is of donker wordt ipv ook dat ze op klaarlichte dag aan gaan?

  16. Fijn hoor die fietsenmakers, 1 spaak vervangen 50 euro nieuwe trappers kleine beurt en nieuwe remkabels telefonisch afgesproken zou 100 tot 130 euro kosten ,bij halen moest ik 213 euro betalen,ga er niet mee akkoord schandalig.

    1. Dat is wel zuur. Hebben ze niet netjes overlegd met u? Dan is dit schandalig. alleen staken vervangen max € 10. trappers 20 euro ligt er natuurlijk aan welke eisen. Nieuwe remkabels voor en achter €25,00. kleine beurt € 60 ongeveer licht eraan wat daarmee samenhangt.

  17. Band plakken is niet moeilijk gewoon binnen band er uit haal eerst de lek op zoek . Dan binnen band waar de lek zit ff zachtjes schuur met fijn schuurpapier op de plek dan bande plak spul op doen ff laten drogen dan zo plakker op doen ff goed aan druk klaar is Kees nog wat eerst je buiten band controle of glas in zit als je dat niet doet is die weer lek als je dan klaar bent de ventiel in gat je van de velg licht op pomp dan je binnenband er in doen dan buiten band in veld terug doen zonder bandenlichters . Ik vind gewoon belachelijk dat fiets maken er veel geld voor vragen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *