Checklist: Fiets controleren op diefstal

Checklist: Fiets controleren op diefstal

Wanneer je handelt of iets koopt via marktplaats wil je natuurlijk graag je nieuwe fiets controleren op diefstal. Dit is ook erg belangrijk. In Nederland worden enorm veel fietsen gestolen en je wil natuurlijk niet op een gestolen fiets rijden. Daarnaast wil je natuurlijk geen fietsendieven sponsoren. Althans, ik wil dat absoluut niet. Hieronder leg ik je uit welke stappen je moet doorlopen om er zeker van te zijn dat de fiets niet gestolen is.

Ga af op je gevoel

Dit lijkt misschien een open deur maar toch is dit iets waar je bewust mee bezig moet zijn. Voelt het goed? Lijkt het een vertrouwd adres? Komt de verkoper zenuwachtig over?

Vaak willen fietsendieven afspreken op een openbare plek. Dit doe ik sowieso nooit. Ik haal een fiets bij iemand thuis op of ik haal hem niet op. Spreek niet af op het station om de fiets te kopen. Wat voor reden de verkoper ook mag hebben. Je wil altijd het huisadres van de fietsverkoper hebben.

Lijkt het bij aankomst vertrouwd? Wanneer je in een achterbuurt komt en er komt een louche figuur naar buiten die een beetje zenuwachtig doet klopt er waarschijnlijk iets niet. Ga af op je gevoel, bedank de verkoper voor zijn tijd en ga op zoek naar een andere fiets. Er staat genoeg te koop waar je je wel goed bij voelt.

Beredeneer of de prijs van de fiets logisch is

Bedenk voor jezelf of het een logische transactie is. Wanneer iemand een gloednieuwe Gazelle fiets aanbied voor een paar tientjes kun je er vanuit gaan dat er iets niet klopt. Bied iemand een stoffige fiets aan met lekke banden en een kapotte kettingkast? Dan heeft deze persoon waarschijnlijk een lekke band gekregen, heeft de fiets vervolgens laten staan en wil nu graag opruimen. Dit is een prima verantwoording voor een lagere prijs.

Controleer of er een origineel slot op zit

Kijk of het fietsslot origineel is, je kunt er gemakkelijk achter komen met wat voor slot een fiets geleverd is. Duurdere fietsen zijn eigenlijk altijd uitgerust met een AXA, Trelock of Abus slot. Als de hele fiets stoffig is maar het slot er nog blinkend en nieuw uitziet is dat ook geen goed teken.

Dat er geen origineel slot op zit betekend niet per se dat de fiets gestolen is. Vraag de verkoper waarom er een ander slot op zit. Soms komt er een logisch verhaal, soms hoor je dat het verhaal niet klopt en kun je de fiets beter laten staan.

Vraag om ID gegevens

Ik doe dit zelf ook niet altijd maar dit is een optie. Een fietsendief zal niet zijn gegevens overhandigen. Wel is het zo dat eerlijke mensen dit ook niet altijd willen. Dit is dus niet altijd een optie maar bij twijfel kun je er altijd om vragen.

Check de fiets op diefstal

Je kunt via het RDW of via de Stop Heling app controleren of een fiets geregistreerd staat als gestolen. Doe dit direct bij aankoop zodat je niet later nog terug moet naar de verkoper. Dit kan vervelende situaties opleveren. 

Als de fiets eerlijk blijkt en je hem hebt gekocht, laat hem dan eerst nog minimaal 3 dagen staan voordat je hem opknapt of verkoopt. Het kan zijn dat een aangifte nog verwerkt moet worden. Zorg dat je alle gegevens van de verkoper opgeschreven hebt zodat je weet waar de fiets vandaan komt als hij wel gestolen blijkt naar een aantal dagen.

Check voor de zekerheid voordat je hem te koop zet nog een keer of de fiets geregistreerd staat.

Gefeliciteerd met je nieuwe fiets

Heb je alle bovenstaande stappen bewust uitgevoerd en klopt alles? Top! Je hebt een eerlijke fiets die je met een gerust hart kunt gebruiken of doorverkopen. Houd voor jezelf goed in de gaten dat je geen concessies doet. Voelt het niet 100% vertrouwd? Gewoon laten staan. Er komt zeker weten wel weer iets anders voorbij.

Heb je zelf nog tips of vragen over een fiets controleren op diefstal? Reageer dan even onder dit artikel.

Ben je een handelaar? Misschien is dit artikel over het Digitaal opkopen register (DOR) dan ook interessant.

Digitaal opkopers register (DOR)

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.